Thursday, 29 December 2011

Not truly Donashi.



Assalamualaikum W.B.T.

Senyum dan bersyukur. :) Alhamdulillah, musim sejuk sekarang. Dapat makan buah strawbabies! Polyphagia and polyuria pun ada. Bukan Diabetes Mellitus. Keadaan normal satu musim sejuk. Walaupun polyphagia, rasa nak makan banyak, namun entah mengapa tekak ana semakin memilih. Ada kala nak makan ayam. Ada kala tak nak makan ayam, tetapi nak sangat makan telur goreng.

Fadhilah ada post entry tentang potato berkentucky. Wahhh. Nampak sedap! Mahu cuba, jika ALLAH S.W.T. izinkan. Kena tengok almari makanan la, masih adakah lagi serbuk Kentucky. Memang badan macam dipam-pamlah nanti. Punah plan diet makanan sihat and seimbang. :D

Minggu sebelumnya, ana ada masakkan burger Malaysia to my husband. Dohnya ambil resepi donat. Basicnya ialah sebiji donat kecil. Bukan donat berlubang tengah tu. Donat yang macam Donashi. Dekat Big Apple.

Gambar sumbangan domocakes.blogspot.com.

Here's are the Donashi's! Sedap sangat. Ana buat bentuk bulat, bukan petak. Murah and senang and cepat siap :) Lets start. (Resepi asal; 1001 resepi)

Bahan-bahan:

1) 2 cawan tepung naik sendiri.

2) 1 teaspoon garam.

3) 1/3 cawan butter.

4) 3/4 cawan susu segar.

Cara-cara:

1) Satukan tepung dan garam di dalam mangkuk.

2) Masukkan butter and gaul sampai tiada ketulan besar. Sampai halus mulus.

3) Masukkan susu segar.

4) Uli sampai siap. Jangan terlebih uli.

5) Panaskan minyak dengan api yang sederhana. Minyak pun sikit je.

6) Ambil doh and bentukkan macam cookies and goreng. Buat saiz kiut-kiut ^^


Finish! Senang je kan. Daripada basic donat ini, anda boleh variety kan ikut cita rasa masing-masing :)

Contoh;

1) Blend gula sampai halus and golek2 dalam gula.

2) Letak chocolate spread and buah-buahan yang dah dislice halus.

3) Belah di bahagian tengah and letakkan sambal bilis and timun. Jadi burger Malaysia :)

4) Buat macam Donashi.


Alhamdulillah, my husband like it :) InsyaALLAH, nak try dish lain pula. Menambahkan ilmu.

Wallahu A'lam.

Sunday, 25 December 2011

Black Ants at Night.





Assalamualaikum W.B.T.

Dikisahkan dalam kitab Tanbihul Ghafilin oleh Al-Samarkandi, dari Ikrimah bahawa suatu ketika, seorang ahli ibadah melawati sebuah pohon. Dia tiba-tiba sangat marah kerana melihat orang berduyun-duyun menyembah pohon itu. Ia kembali ke rumahnya mengambil kapak dan kembali untuk menebang pohon itu.

Namun, dalam perjalanan ia dicegat Iblis yang melarangnya menebang pohon itu. Ia berkeras bahawa pohon itu harus ditebang, kerana merupakan penyebab kesyirikan, menduakan ALLAH S.W.T.. Namun Iblis terus mencegatnya hingga terjadi pergulatan. Dengan mudah ahli ibadah itu mengalahkan Iblis yang menyerupai manusia biasa. Kerana kalah, Iblis kemudian menawarkan dua dinar yang akan ditaruh di bawah bantal lelaki itu setiap harinya. Dia pun setuju.

Beberapa hari berikutnya, dia begitu menikmati dua dinar pemberian yang ditaruh di bawah bantalnya. Hingga pada hari kesekian, seperti biasanya, lelaki itu terbangun, namun kali ini ia tidak menemukan apa-apa yang di bawah bantalnya.“Kurang ajar, aku telah ditipu, sekarang aku akan menebang pohon itu,” seru abid geram.

Di jalan ia kembali, ditemui Iblis dalam bentuk manusia itu seraya lagi bertanya, “hendak kemanakah engkau?” Dengan masih marah, lelaki ahli ibadah itu menjawab, “aku akan menebang pohon yang disembah itu.” Iblis menukas, “engkau berbohong, bukan kerana itu engkau hendak menebangnya.”

Abid terus melangkah untuk menebang pohon yang disembah orang itu, sehingga Iblis itu marah dan membantingnya ke tana hlalu mencekiknya erat, seraya bertanya, "tahukah engkau, siapakah aku sebenarnya? Aku adalah Iblis! Engkau datang pertama kali hendak menebang pohon itu kerana semata membela ALLAH S.W.T. sehingga aku tidak mempunyai cara untuk mengalahkanmu. Lalu, aku perdaya engkau dengan dua dinar dan engkau tidak menebangnya. Kerana engkau sekarang datang kerana marah demi dua dinar itu maka aku dapat mengalahkanmu. Hanya dengan keikhlasan engkau dapat mengalahkanku.”

Cerita ini mesti dah biasa dengar kan? Pengajaran dan azam baru;

1) Ikhlas. Walaupun susah kena berusaha.
2) Menjadi hamba ALLAH S.W.T. secara full. Full time Muslim!
3) Mujahadah. Mujahadah.
4) Berakhlak seperti Rasulullah S.A.W..
5) Iblis dan sekutunya tidak akan berhenti.

Iyyaka Na'budu Wa Iyyaka Nasta'in.

Wallahu A'lam.

Saturday, 17 December 2011

Siapa banyak kesalahan lidah? Jom sedekah. ^^

In The Name of ALLAH S.W.T.
The Most Gracious and The Most Merciful.

Assalamualaikum W.B.T.

Lama tak menulis. Bagaimanakah skill penulisan? Adakah sudah berkembang? :)

Apabila kita bangun tidur, dari saat kita berkata-kata, maka peliharalah lidah kita. Lidah yang bermuscles, yang boleh kita gerakkan sendiri, bukan autonomic. Lidah itu, sama ada berkata perkara baik atau perkara buruk. Boleh mengungkap berjuta perkataan. Dan bermain dengan bermacam perasaan manusia.

Berusalah untuk diam jika;

Jika bercakap, tendency untuk tercakap lebih sangat tinggi. Contohnya, bila orang teruja tengok Galaxy kita, lantas bertanya, berapa? Kita pun jawab dengan kembang kempis; RM 3000. Cash! Actually, harganya RM 2800. Bukankah itu satu penipuan?

Jika bercakap, tercakap kurang pula. Dalam keadaan mendapat diskaun, harga RM 40 jatuh jadi RM 26. Apabila rakan bertanya, kita pun cakap, RM 25. Sebab nak dengar rakan cakap, "Wahhh murahnya. Pandainya anti cari!" Itu pun penipuan juga.

Adapun helah, bukanlah penipuan, melainkan hendak mengelat, tanpa menipu. Dalam keadaan kita nak ke wayang, kita pun cakap dekat ibu bapa, nak pergi beli Kinokuniya. Ye, kita memang ke Kinokuya, hanya sekadar masuk dekat bahagian stationary and keluar dekat bahagian display books. Masa selebihnya, kita ke Golden Screen Cinema.

Study group DoTa.

Jika bercakap, tendency untuk menghina sangat tinggi. Apabila kawan kita tasmi' dan tiba-tiba dia tak ingat, kita pun cakap,"Anti ni tak murajaah ke? Juzu' depan-depan kot. Takkan dah lupa." Gelak-gelak sikit. Okay, blank tu boleh datang bila-bila masa. Ada hati yang terasa. Itu kuasa ALLAH S.W.T. "Apalah SR ni, tak buat kerja." Shoutmix MumtazBazz antara paling tak matang. Haha. Apabila anda menjadi ketua, baru anda merasa. Jika berbeza pendapat, kita raikan pendapat masing-masing. Jangan nak paksa orang terima pendapat kita. Yang tak banyak ilmu ini.

Jika bercakap, sangat suka untuk mengata apabila tuannya tiada, ghibah. "Ehh dia tu, mulut selalu berbau. Tak gosok gigi ke. Buat sakit hidung je." Ana paling kelakar dengan sifat mengumpat, mulut terherot berot mengata. Macam kaum perempuan bercakap tepi tangga. Terpecik saliva. Kih3. Tak malu ke?

Jika bercakap, hidung terlebih tinggi. Mempamerkan segala harta yang dia ada. Padahal, ada lagi yang lebih kaya daripadanya. Boleh pula nak senyap je. Takde nak kecoh-kecoh. Ada orang banyak simpanan, berjuta-juta, rumah biasa je, tak besar mana, Alhamdulillah, tak hutang. Beli kereta pun cash. Ada orang rumah besar, kereta banyak, tak berhutang juga, namun simpanan kurang banyak dari contoh pertama tadi. Orang pertama menyimpan, orang kedua membeli, hakikatnya sama banyak je duit. Kot kot ada gempa bumi, boleh bina banglo lagi satu. Ada orang harta banyak, 70% disumbangkan kepada Islam, 30% diambil kepada diri sendiri and keluarga. So, jangan berlagak sangat kawan-kawan.

Jika bercakap, jenis terlepas rahsia. Ooopss. Eh anti-anti, jangan cakap kat orang. Kejap lagi, kawan dia tercakap. Last sekali, dah jadi cycle. Kembali ke mulut asal. Sah-sah kena label mulut tempayan. Tidak amanah. Ana paling malu dengan dua label ini, mulut murai and mulut tempayan. Ana akan berusaha untuk menghindarinya. Kalau kawan ana cakap, ana ni orang mulut murai. Ana jadi segan. Berazam tak nak berkata-kata selama seminggu. Mulut tempayan lagi memalukan. Mari kita berusaha menjaga rahsia!

Jika anda tergolong dalam golongan ini, maka marilah kita berusaha untuk diam. Fal Yaqul Khairan Au Liyasmut. Pertama, cakaplah perkara yang baik. Kalau tak boleh bercakap benda baik. Pilihan kedua, diam.

Rasulullah S.A.W. telah mengingatkan umatnya, supaya, siapa yang banyak mengutuk, menyumpah, untuk banyak beristighfar dan bersedekah.

Peringatan untuk ana terutamanya, dan kita semua yang terlupa.
Jom istighfar dan sedekah!

Wallahu A'lam.

Tuesday, 6 December 2011

Nae Kkum




Assalamualaikum W.B.T.

Setakat 3 hari ini, ada 2 cerita touching. Akan ku ceritakan kisahnya, InsyaALLAH, di sini.

Namun, pertama. Ana amat berminat untuk mendalami bahasa asing. ^^ Setakat ini, tiga bahasa common, Alhamdulillah. Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris and Bahasa Arab. Bahasa Arab ini, InsyaALLAH mustawa tinggi sikit. Haha. Hasil didikan Maahad Al Quran dan Bahasa Arab Al Manar. Terima kasih sekolahku :)

Kita senang nak communicate apabila mengetahui banyak bahasa. Senang juga mahu mencari kerja. Lebih-lebih lagi, ana yang berimpi (bukan berangan yaa), perkataan impian lebih sedap dan meyakinkan, untuk membuka klinik Muslim di Korea. Hahaha. Okay, sila berikan pendapat. Kalau ana mempelajari bahasa tersebut, InsyaALLAH senang nak diterima bekerja, mungkin? Ada kelebihan di situ. Bagaimana, jika post-graduate di sana? Baikkah? Tak pernah lagi dengar ada orang ambil medic di Korea. Hehe.

Selain daripada membuka klinik, (of course, kena ada bisnes bersama), berbaik dengan jiran tetangga, tunjukkan akhlak seorang Muslimah, membuka sekolah Islam (kalau dah kaya sikit), restoran makanan Melayu.

Semua impian ini, bukankah memudahkan and satu bonus, jika kita sudah mempelajari bahasa Korea sejak daripada awal? Bahasa = basic untuk berkomunikasi. Lebih-lebih lagi, orang cepat teruja jika kita pandai cakap bahasanya. Contoh, orang Melayu cakap bahasa Cina, fasih. Banyak hubungan diplomatik di situ. Namun, perkara lain tidak patut dipandang enteng. Mahu berusaha untuk menjadi yang sempurna, jadikan Islam sebagai asas. Jadikan Al Quran dan As Sunnah sebagai panduan. Jom. Jom berusaha!

Jadi, ada sesiapa mahu ajarkan bahasa Korea? Siap dengan tatabahasa sekali, bukan vocabulary sahaja. Sampai dah reti buat karangan. Hihi. Terima kasih in advance.

Korea tiada drama kedoktorankan? Macam Code Blue. Aizawa. Shiraishi. One Litre of Tears. Neurologist. Mizuno. Team Medical Dragon. Mister Brain. Studying about brain juga. Menyelesaikan jenayah. Suka tengok doktor-doktor yang tangkas itu. Cerita Jepun bersih sikit daripada cerita Inggeris.

Cerita touching satu.

Apakah perasaan anda yang sihat dan afiat, bebas daripada penyakit, tiba-tiba diberitahu anda hanya ada EMPAT hari untuk hidup kerana menghidapi penyakit serius. Yang hanya baru dapat didetect. Kawan-kawan, walaupun acute bunyinya seperti cute, walaupun ia antonim kepada chronic, acute membawa maksud kepada SUDDEN progress. Sangat cepat dan sangat cepat. Tidak hairan hanya 4 hari. Apa yang touching? Ana sangat terharu melihat betapa ramai yang mendoakan, yang menyolatkan, yang mengasihani, terlalu ramai! Orang baik memang begitu. Cemburu. Adakah kami nanti, begitu juga?

YA ALLAH, jadikanlah kuburnya salah satu daripada taman syurga.

Cerita touching dua.

Kami yang tidak berduit ini, kerosakan periuk nasi. Sudah bertanya kepada sahabat-sahabat, jika ada yang mahu menjual periuk nasi terpakai. Disebabkan tiada, kami pun masak manual. Atas api. Mula-mula memang nasi impit, dengan latihan, Alhamdulillah, seelok beras Basmati. Haha. Tiba-tiba, ada rakan ana yang sangat baik hati, belikan periuk nasi! Aduh, terkesima. Brand mahal. Jenis yang mahal. Mungkin baginya murah. Teringat kami yang berkira-kira mahu membeli. Iyalah, duit enggak ada. Dengan diri sendiri pun kedekut.

Semoga ALLAH S.W.T. memberkatimu :)

Graduan Muslimah. Bermula dari hari ini. InsyaALLAH.

Wallahu A'lam.

Monday, 28 November 2011

Selidikilah, sebelum ia diambil ke muscle.




Assalamualaikum W.B.T.

Alhamdulillah. Hari ini, Fatimah masak Nasi Lemak Sambal Udang. Sedap tak terhingga. Terima kasih ^^.

Kepada rakan-rakan Universiti Iskandariah, sewaktu kita exam hari itu, telah keluar soalan berbunyi lebih kurang, "Arterial supply of pituitary gland CHIEFLY come from?" Okay, I know arterial supply ialah branch of Internal Carotid Artery, but, adakah soalan ini tricky and actually, Common Carotid Artery? Sebab, ICA ialah branch of CCA.


Biskut Loacker. Sudah berkurun berabad terletak di atas laci makanan ana. Hari itu, ana search, origin; Italy. Family company Alfons Loacker. Kawan senegara Encik Ferrero. Persoalannya yang besar dan penting di sini; adakah ia halal?

Setelah diselidik, Loacker di Malaysia ialah halal. Alhamdulillah ^^. Glad to hear that. Tetapi yang kat Mesir ini. I know this is a Muslim Country. Tetapi, arak kat sini jual bersepah je. Kedai runcit. Sebelahnya, kedai makan, kedai gambar, kedai arak, kedai buah, kedai daging, kedai ayam. Kedai ayam ini pun masalah. Orang kristian? Aduh. Kalau kita tanya, terkebil-kebil mata menjawab. Melarikan mata. Ye, ana tahu ada waiter cina dekat Chicken Rice Shop. Malaysia strict. Kita yakin itu halal, disembelih oleh orang Islam.

Bukan macam dekat Malaysia. Terletak di tempat lain, seal dekat Non-Halal.

Kita kena teliti, kilangnya di mana, supplynya ke mana. Ada brand yang, kalau ke negara Malaysia, dia akan hantar produknya yang bersih, tiada unsur alkohol mahupun khinzir. Tetapi dekat negara orang putih, dia letak alkohol sikit, beef tukar jadi pig.

Makanan halal bukan benda main-main. Yang boleh pakai beli je. Ana cukup hairan. Ana ada bertanya kawan Dirasah Islamiyyah ana, adakah halal biskut Loacker ini? Maka dia berkata, dekat Malaysia, ayahnya beli. Okay, Alhamdulillah, Malaysia tiada masalah. :) Tapi ini Mesir. Dia pun bertanya, PERLU ke kena selidik sampai ke kilang? Sampai pengeluar? Bahan-bahan? Haha. Of courselah PERLU. Dekat website, kan ada Contact Us.

Takkan nak makan secara semborono, walhal kita ada ability untuk cek halal ke tak. Kalau kita tanya, InsyaALLAH dia akan jawab. Ada juga yang jenis, tak mahu cek halal ke tak, sebab kalau tak halal, dah tak boleh makan. Sementara tak tahu, boleh terus makan. Kiranya disabitkan, tidak tahu. Kamu tidak berusaha untuk tahu, benda yang akan diabsorp di intestine, dan akan dihantar menggunakan blood, ke seluruh cell yang ada untuk bekerja, meresap ke muscle. sebati! Kalau ada protein daripada khinzir, sebati, digunakan untuk membina otot kamu. Kalau ada lemak daripada khinzir juga, jadi sebahagian daripada subcutaneous tissue. Nak kikis pun payah.

Daging tersebut dah sehati sejiwa dengan badan. Astaghfirullah. Berusahalah.

"Maka bertanyalah ahli ilmu jika kamu tidak mengetahui" (An Nahl: 43)

YA ALLAH, peliharalah kami semua.

Wallahu A'lam.

Thursday, 24 November 2011

Anarkis. PTS.




Assalamualaikum W.B.T.

Alhamdulillah, exam end module dah selesai. Sangat berhati-hati dengan soalan yang related tu. And, macam biasa, a battle with time also. Semoga kami semua mendapat keputusan yang cemerlang, di dunia dan akhirat, InsyaALLAH. Doakan :) Upcoming, the tebaler module. Adik beradik CNS. Berkembar. =.= YA ALLAH, permudahkanlah.

Khairul Nizam Khairani. Nama yang tidak asing untuk peminat thriller, mungkin, selain daripada Ramlee Awang Murshid, ana juga meminati penulis yang baru hendak meningkat ini. Edaran PTS Publications and Distributors. Pendek kata, ana memang suka baca buku thriller. Yang membuatkan kita berfikir apabila membaca, terbelek-belek muka surat belakang, cari watak terpencil yang ada. Mungkinkah mampu menulis? Perlu banyaaaaaaaaaak belajar lagi :)


Desain:

95%. Alhamdulillah, menarik bagi ana. Warna dia and that big senapang is interesting. Bangunan itu melambangkan kerumitan, kecekalan dan masalah. Awan nampak berapi. Or mungkin api yang membentuk awan. Hidup yang sesak, menjadi buruan. Susunan nama mengikut movie juga patut dipuji.

Tajuk and sinopsis:

95%. Anarkis? Apa tu. Sesuai dengan cerita thriller, tajuk kena berfikirlah juga. Kalau tajuk yang jenis pakai suap, nampak cerita itu macam mudah. Tidak menarik untuk dibaca, namun, jangan cepat judge! Hehe. Kadang-kadang tajuk bosan, tetapi cerita best :) Caption bawah tajuk juga menarik.

Bagi ana, untuk cerita thriller, ana tidak baca sinopsis belakang. Why? Because, walau bagaimanapun sinopsisnya, boring ke, best ke, ceritanya tetap best. Kita still eager dengan bon-bon, pembunuhan, rasuah, duit, fitnah. Tidak perlu perhati macam cerita santai yang lain. Itu pandangan ana. Namun, para penulis masih perlu menitik beratkan tentang sinopsis. Of course lah. Setakat yang ana baca, tiada novel thriller yang mengecewakan. Alhamdulillah. Tahniah!

Cerita:

98% Suka! Novel sebegini ada banyak dimensi. Banyak part. Yang akhirnya, akan bersambung dengan titik temu. Watak yang sama, ada dipaparkan di awal cerita dan disenyapkan dan ditemukan kembali dengan cara yang indah. Cara yang tak terduga. Kalau baca sambil lewa, memang tak faham. Sesuai dibaca waktu minda tengah kreatif. Buku ini lebih matang daripada tulisan awal (jika tidak silap) Kudeta, menandakan penulis semakin kreatif ^^

Untuk menceritakan novel sebegini, tidak mudah dan mungkin tidak rahsia lagi. Jadi, bacalah sendiri. Kalau ana ceritakan, mungkin nampak tidak menarik dengan gaya penulisan ana yang hambar ini. Haha. Okay, ana ceritakan tentang interest ana. Untuk mereka yang tidak minat novel thriller, mungkin tidak suka. Seperti mana ana tidak suka kepada novel romantis. Ulang baca gaya yang sama. Namun, novel Islami sangat diterima ^^

Pengajaran? Walaupun buku cerita yang pendek macam mana pun, boring macam mana pun, InsyaALLAH ada pengajaran di situ. Baik, bertimbang rasa, pemurah, itu satu pengajaran. Tidak lekas marah, itu juga pengajaran. Tetapi, cerita sekarang banyak merapu =.= (lebih tertuju kepada cerita merepek di internet yang merosakkan umat Islam) Haish, rosak.

Overall? 98% :) Terima kasih kerana mewarnakan fikiran ini. Teruskan berkarya dan mencipta warna untuk ummah. Tahniah untuk penulis, pengedar, pencetak, sesiapa yang terlambat. Bersyukurlah kepada ALLAH S.W.T. yang mengurniakan akal fikiran dan semangat untuk meneroka.

Ini coklat Toffifee. Ana sudah cek di internet dan InsyaALLAH, halal. Alhamdulillah. Jika merajuk dengan Qarafi, ana akan meminta beliau belikan coklat sebagai hadiah pujuk. Yang istimewanya, kali ini ana tak merajuk pun, hadiah sudah datang. Hehe. Alhamdulillah, syukran! <3

Semoga ALLAH S.W.T. memberkatimu.

Wallahu A'lam.

Tuesday, 22 November 2011

Baiklah, ana bersangka baik.




Assalamualaikum W.B.T.

Ana telah berjumpa ramai orang hebat. Yang cakap berdegar-degar. AJK sekian. YDP sekian. Zaman sekolah, pengawas. Ketua. Suka berpidato. Buah fikiran yang tinggi. Tidak kisahlah, lelaki ke perempuan. Kalau sebut je nama, ohh. Semua orang kenal. At least, pernah dengar nama. Baik di facebook mahupun alam realiti.

Bila berjumpa orangnya, I sense the charisma. Kekemasan pakaian. Keramahan. Bercakap tentang apa? Of course tentang Islam, perkara-perkara positif. Perkara hebat dan bukanlah remeh temeh yang sia-sia. Orang pun rajin ajak ke sana sini. Bagi ceramah dan macam-macam.

Ana tidaklah mahu menjadi seperti begitu. Eheh. Baguskah perangai ini? Ana tidak suka bercakap hebat di depan orang, namun begitu perangai sebaliknya. Malu beb. Malu! Kata orang, cakap lebat. Malu sungguh kalau dilabel cakap lebat. Ibarat AJK Akademik yang ponteng kelas. Namun, ana cuba untuk mengingati apa yang dinukilkan di blog supaya tulisan ana tidak menjadi fitnah untuk diri sendiri. Tolong ingatkan ana ^^

Ada orang pandai bercakap, ada orang pandai menulis. Semua ada bakat masing-masing. Kak Nusaibah kat luar memang diam. Haha. Thats me. Tidak berminat untuk berkata-kata. Namun, berminat untuk mendengar. Yup, true, there was a turning point.

But, itu bukan point ana sekarang.

You there, yang ana hormati, yang ana sanjungi, melakukan perkara yang tidak berperikemanusiaan! Kesalahan apakah saudaramu itu, sampai perlu diperlakukan sebegitu rupa? Sampai kes dibawa kepada pihak atasan, mahkamah mungkin. Sedangkan kamu orang hebat, saudaramu juga sama hebat. Sama taraf denganmu. Mana hikmahmu? Mana nasihatmu? Lidahmu itu mungkin membawa bencana kepada diri sendiri.

Baiklah, ana bersangka baik.

Wallahu A'lam.

Btw; Exam mode. YA ALLAH, cerahkanlah dan terangkanlah jiwa dan fikiran kami!

Sunday, 20 November 2011

Thanks to my mister.




Assalamualaikum W.B.T.

Alhamdulillah, 2 hari lepas, sehari selepas exam practical, kami (ana dan Qarafi) telah keluar berjalan-berjalan, bersiar-siar ke Tanta. Memandangkan kami tidak tinggal bersama, jadi masa yang ada untuk keluar berjalan-jalan sangat limited. Ini pun kena persuade tau dengan terma dan syarat yang disediakan. Merapatkan ukhuwwah.

Dalam masa yang sama, memenuhi undangan perkahwinan senior Al Manar. Actually nak cerita, tapi sungguh boring kerana tiada gambar. Cerita tanpa gambar, kurang berseri. Al maklumlah, tiada kamera. Hihi. Ana bukanlah jenis yang suka ambil gambar hak milik orang. You know, copyright!

Apa-apa pun, sangat berterima kasih kepada suami yang sanggup menemankan diri ini walaupun sebenarnya beliau malas nak pergi. Thanks for all the time, expenses, belanja-belanja, boraks, studying. May ALLAH S.W.T. bless you always! Semoga dipermudahkan dalam urusan pembelajaran. Dipermudahkan urusan duniawi dan ukhrawi.

Wallahu A'lam.

Thursday, 17 November 2011

And We Sent Down Iron (Iron:25)




Assalamualaikum W.B.T.

- Besi ialah unsur yang tidak tercipta di bumi atau dalam sistem tata suria, melainkan berasal dari bintang raksasa di luar tata suria.

- Semua unsur besi dalam tata suria berasal dari planet lain, kerana suhu di matahari tidak mencukupi untuk membentuk logam (20,000,000 centrigade ke bawah).

- Besi terbentuk daripada bintang jauh lebih besar daripada matahari, suhunya beratus juta centigrade.

- Dalam peristiwa nova/supernova, unsur besi terlontar ke angkasa dan ada yang terlontar ke bumi.

“...Dan Kami menurunkan besi, padanya ada kekuatan yang hebat serta berbagai manfaat untuk manusia..." (Al Hadid:25)

Subhanallah ^^.

Ana sekarang tengah menghadapi battle dengan nafsu dan adik beradiknya dengan sangat dahsyat. Doakan ya. Ada sesiapa mahu bagi tips?

Wallahu A'lam.

Monday, 14 November 2011

Ahsan At Thairaat Fi Al 'Aalam; Li 'Am Alfain Wa 11.





Assalamualaikum W.B.T.

Let's see the world best airlines! Selain daripada ilmu pembelajaran (matematik, biologi, bahasa Melayu), ilmu agama, ilmu kemahiran; ilmu pengetahuan am pun kena tahu juga. :) Kita sebagai umat Islam, kena serba tahu. Memberi contoh yang baik kepada semua.

The World's Best Airlines: 2011.

1) Qatar Airways
2) Singapore Airlines (Childhood :D Dapat anak patung or maybe travelling diary)
3) Asiana Airlines
4) Cathay Pacific Airways
5) Thai Airways International
6) Etihad Airways (Evakuasi. I escaped early (January), Alhamdulillah with LE 6504 one way ticket =.=)
7) Air New Zealand
8) Qantas Airways
9) Turkish Airlines
10) Emirates

Malaysia Airlines pun ada menang juga. Apa-apa pun, kepada semua airlines, tingkatkan kualiti and timbang rasa kepada passangers :)

"Maha Suci ALLAH yang pada DIAlah juga yang guruh dan malaikat bertasbih memujiNYA, kerana takut kepadaNYA. Dan DIAlah juga yang menghantarkan petir, lalu Ia mengenakan dengan panahannya kepada sesiapa yang dikehendakiNYA. Dan mereka yang ingkar itu membantah (serta mendustakan Rasul) mengenai perkara yang berhubung dengan ALLAH (dan kuat-kuasaNYA), padahal Ia amat keras azab seksaNYA."

Doa mendengar guruh. Sekarang hujan. Surah Ar Ra'd ayat 13, ayat asal start daripada Wa Yusabbihur Ra'du ... " Apabila ditukarkan menjadi doa, ditambahkan Subhanallazi Yusabbihur Ra'du ... Ustazah ana ajar. Jika ada salah, mohon diperbetulkan. ^^

Wallahu A'lam.

Thursday, 10 November 2011

Ini kisah pengakhiran yang manis. Part loro.





Assalamualaikum W.B.T.

Raya haji yang terlampau banyak aktiviti. :) Minta maaf silent reader. :(

Hari yang tragis dan penuh usaha itu sudah seminggu berlalu. Seminggu menghasilkan berbotol-botol, berbaldi-baldi, mungkin penuh telaga cetek itu dengan air mata. Eh, perlukah dikatakan hari tragis? Bukankah hari itu Wisal mencapai kemenangan? Mencapai ketenangan hati yang sudah lama mahu dicapai, Alhamdulillah.

Teringat mesej hari itu. Bait-bait nasyid dendangan Tashiru. Kumpulan nasyid Jepun? Eh, bukan. Indonesia. Indonesia yang ligat membuat filem-filem dan nasyid-nasyid islamik. Yang menjaga adabnya. Nasyid berjudul Maaf Tak Berpisah. Untuk pasangan bercinta yang sedang berusaha untuk berpisah, untuk melawan kemungkaran, menjauhkan diri dari cinta yang keliru, eloklah dengar nasyid ini. Dengarlah dan hayatilah liriknya. Confirm! Hehe.

Bukanlah mudah untuk Wisal melakukan usaha itu. Dia tidak suka dengan kawannya yang penuh memerli, penuh tidak berhikmah, mengata sepanjang masa. Dia tahu langkahnya salah, namun perlukah diperkatakan sebegitu. Amboi, dia memesej dan yang baik itu mengata. Entah-entah, kesalahan sama banyak sahaja. Kawannya yang penuh hikmah, dia hormati. Dia kagumi. Dia sayangi. Dia dengar pandangan mereka. Namun, entah, PERLU digertak juga dirinya itu.

Untuk memberhentikan terus dan melupakan, Wisal tidak mampu. Tiada sokongan di sisinya. Sungguh tidak mampu. Namun, dia sudah berani untuk menghadapi kawan-kawannya. Tegas, penuh ceria! Dia sudah memberhentikan dan dia rasa bersih dengan itu. Tidak merasa kotor, penuh dengan daki dosa seperti sebelumnya.

Dengan secubit iman yang tersisa, Wisal berusaha untuk membersihkan cara percakapannya dengan Fayyadh. Tiada kata-kata sayang. Tiada bahasa-bahasa tidak bertepatan. Tidak kerap. Mungkin sehari dua kali. Namun, hatinya amat sedih. Lelaki itu amat disayangi. Ish, degil sungguh. Lelaki itu bukanlah lelaki yang terbaik. Berani membawanya ke arah kemungkaran. Perlukah disayangi sebegitu sekali? Huh, jatuh maruah. Dirinya yang high class itu boleh jatuh dengan permainan syaitan. Malu. Sungguh memalukan. Astaghfirullah Al Azeem.

Namun, dia sendiri sudah tidak terdaya untuk menahan perasaan. Menahan rasa pedih. Ahh, perkahwinan perlu disegerakan! Lagipun, umurnya sudah dewasa. Eceh. Baru 18 tahun. Dah lapas belas okayy. Segala persiapan perlu dibincang. Satu tarikh mesti ditetapkan. Sampai bila dia perlu bertindak ibarat tengkorak hidup. Tidak berdaya melakukan pelbagai aktiviti. Sedih sepanjang masa. Sungguh tidak aktif!

Apakah yang akan terjadi?

Apakah yang akan terjadi pada Wisal selepas itu? Adakah berjaya rancangan perkahwinan mereka?

Haha. Sungguh ana tidak pandai menulis. Namun, harapnya pembaca memahami. Hehe. Supposenya, mereka yang berpisah perlu lebih bersemangat, tidak berduka atas dosa lama, atas mereka yang membawa kepada dosa, kecuali dia (pasangan tidak sah) benar-benar bertaubat dan menyesal! Namun, ini kisah benar. Kena ceritakan dengan betul. Namun, percayalah, pengakhirannya manis walaupun banyak halangan. (Jangan diikut perlakuan cerita ini yang tidak membina. Kerana anda lebih berjaya dan mulia dari itu!) Terima kasih atas sokongan!

Wallahu A'lam.

Thursday, 3 November 2011

Ini kisah pengakhiran yang manis. Part siji.




Assalamualaikum W.B.T.

Wisal termenung. CD Ustaz Azhar yang dimainkan sudah antara dengar atau tidak. Termangu-mangu. Tersengguk-sengguk. Dia mahu hentikan! Dia tahu dia salah. Dia pelajar sekolah Islam. Sekolah yang tidak asing lagi melahirkan pelajar yang berkualiti dan solehah. Terkenal di bumi Armani. Bukan sahaja Armani, malah negara sebelah, Sainaa pun sama! Sampai ke pelusuk bumi Armani, orang kenal, hatta pak cik penjual sayur.

Pelajar Sekolah Menengah Islam Al Azzam ada personaliti yang tersendiri. Sekali lihat, boleh dicam. Oh, itu pelajar sekolah Azzam. Sekolah Islam elit tuu. Dialog yang biasa didengari. Namun, Wisal, dengan segala kecetekan ilmu yang ada, telah melakukan satu kesalahan besar! Mengotorkan nama semua pihak. Mengotorkan nama sekolah, ibu bapa, guru, nenek, atuk, moyang, kucing, rumah. Ahhh, rasa bersalah pada semua.

Apakah kesalahannya? Mencurikah? Berzinakah? Astaghfirullah, pembaca jangan fikir terlampau tinggi. Hehe. Wisal telah berkali-kali mengucapkan "I love you" kepada seorang lelaki dan pastinya ia bukan suami! Berbicara manja. Berbulan-bulan lamanya. Walaupun tidak berpegangan tangan, berjalan bersama jauh sekali, tetapi ucapan itu, perbualan itu, love love itu, mana boleh! Terdengar bicara Ustaz Azhar,"bodoooo". (Ehee. Jangan marah). Tepat terkena diri sendiri. Iyaa, Wisal memang terasa bodoh. Baru sekarang dia terasa. Mahu memaki diri sendiri. Namun, dia sendiri sudah hanyut.

Kesedaran yang hadir menggelatakkan fikirannya. Wisal berpusing-pusing. Semua tidak kena. Dia rasa kecewa. Marah dengan diri sendiri. Akal yang lemah. Sudahlah, jasad memang lemah. Makin melemahkan diri sendiri. Dasar insan tak berguna. Alhamdulillah, ALLAH S.W.T. Maha Penyayang.

Kepada kawannya, Huma, Wisal memohon pendapat. Setelah memohon kepada ALLAH S.W.T., Tuhan Yang Maha Baik. :) Ya, memang itu sahaja solutionnya. Apa lagi, clash. Senang cerita. Amboi, senang bercakap. Tetapi bagaimana? Huma, kawan yang walaupun tidak rapat, dan banyak menimbulkan masalah, sangat-sangat baik, ideanya sangat bernas, suka membantu, sangat adventurous! Part masalah itu, iyelah, orang muda suka mencuba. Hihi.

Wisal sudah teresak-esak. Fayyadh, lelaki terawal dan terakhirnya! Dia tidak mahu kepada lelaki lain. Tidak mahu. Degil sungguh. Namun, dia tahu caranya itu salah. Kalau sudah berkenan, kahwin sahajalah. Alaahh, siapa yang mahu menerima proposal kahwin orang yang belum pun SPA (Sijil Pelajaran Armani) lagi ini? Sobs. Huma memberikan idea. Beberapa rangkap nasyid tentang cinta yang keliru. Cinta anta anti. Sadis sungguh upacara perpisahan pengkleshan (clash) malam ini. Bulan tersenyum ceria, syaitan meraung-raung, ahhh, ada insan yang kembali ke pangkal jalan!

Beberapa baris message sudah siap dikarang akan dihantar. Mungkinkah, message terakhir? Message nasyid lengkap membawa maksud. Wisal sudah teresak-esak. Beberapa buah buku, pembaris, pensil, semuanya menjadi saksi. Ohh, Wisal sedang berada dalam perpustakaan. Bukan asrama. Mana boleh biarkan orang lain dengar. Strategik sikit. Tempat terpencil lagi tidak berpenghuni malam-malam begini. Baru sesuai. Huma memberi dan menambahkan kekuatan. Tampak gembira. Namun cuba menyembunyikan senyumannya.

Wisal semakin tersedu-sedu. Semakin kuat gegaran badannya yang kurus itu. Dan, saat itu butang send dihantar. Perasaan? Saat itu, satu kepedihan, satu kepiluan amat terasa. Tangisan yang sangat hebat. Mengalahkan tangisan anak kecil yang kesakitan.

Namun, dia telah berjaya. Ya, Wisal telah berjaya! Alhamdulillah. Ketenangan yang mahu dikecapi, tercapai. Benarlah, dosa itu mengakibatkan kegelisahan. Dan kalau tidak rasa gelisah, sungguh, berfikirlah dan berfikirlah kenapa kamu tidak rasa gelisah.

Haha. Boringkah? Ana tidak pandai mengarang. Masih perlu belajar dengan Encik Ramlee Awang Murshid. Namun, jika ana kata ini kisah benar. Kisah perjuangan yang benar. Perit pada mulanya, bahagia pada akhirnya. Adakah kamu sudi menerima cerita ini dan mengaplikasi? Ramai yang berjaya menghentikan hubungan terlarang. Dan anda pun boleh! Saya sayang suami saya. Selamat berjayaa ^^

ALLAH, please help us and please strengthen our soul to help ourselves~

Wallahu A'lam. ^^

Tuesday, 1 November 2011

Adakah boleh membuat penipuan umur?




Assalamualaikum W.B.T.

Terdapat satu pertanyaan. Mungkin sensitif bagi sesetengah pihak yang selalu melakukan. Hihi. Tetapi, dek kerana keluarga kami yang tak mampu menipu saiz, jadi tak pernah dilakukan kot.

Apakah boleh seseorang itu menipu umurnya untuk membeli tiket kapal terbang dengan harga yang rendah? Passenger bawah 12 kan murah sikit harganya. Katakanlah dia itu 15 tahun, dan, badannya kecil sahaja, maka dia mengaku bahawasanya dirinya 11.

Oh, takdelah terlampau strict kepada tiket kapal terbang. Mungkin, tiket masuk Petrosains. Tiket bas. Dan lain-lain. Mengaku Azhariyyat? Syndrome ini agak berleluasa dekat kawasan sekeliling ana. Ahli keluarga ana pula, terlebih tinggi daripada umur asal. Maka, seringkali disalah tafsir sebagai orang dewasa dan selalu tidak mendapat duit raya!

Kanak-kanak, jangan disamakan dengan orang dewasa. Boosternya lain. Caranya lain. ^^

Syukran ala tutorial :)

Credit By IEYHA

YA ALLAH, bersihkanlah hati-hati ini~

Wallahu A'lam.

Sunday, 30 October 2011

The loveliest cake from :)

Assalamualaikum W.B.T.


Ini gambar sebiji kek. Bersama topping bebola coklat, coklat duit (kan?) and potongan banana. Kalau nampak, tengok betul-betul, macam ada satu huruf. Ini kek vanilla.

Ana tidak berapa suka vanilla. Sebab warnanya putih. Minda sudah memberi interpretasi kalau putih itu adalah susu.

Tetapi kek ini tetap yang teristimewa! Walaupun ia vanilla.

Kerana ia air tangan suami <3

Kukuhkanlah satu perhubungan, jangan biarkan anasir jahat merosakkan. Syaitan amat suka kepada perpecahan.

Dan kita bukanlah hamba syaitan. Mengikut telunjuk mereka. Buat sesuatu untuk kebaikan semua. Berfikir sebelum bertindak. Bukan berfikir hanya untuk kebaikan sendiri, namun celaka menimpa orang lain.

Semoga kita semua dapat mengamalkan salamah as sadri. Berlapang dada. ^^

YA ALLAH, peliharalah kami selalu ~

Masih terfikir-fikir, hadiah terbaik untuk ulang bulan perkahwinan yang ke LAPAN! Alhamdulillah :)

Wallahu A'lam.

Saturday, 29 October 2011

Cucur jejari ikan untuk Zhang Fu.

Assalamualaikum W.B.T.

Alhamdulillah. Semoga diberi kekuatan untuk hari ini. Hari itu, hajatnya mahu ziarah adik junior, bersama sedikit kudapan. Alang-alang masak, ana bagi sepinggan untuk Zhang Fu.

Bahan-bahannya, InsyaALLAH, senang dan mudah didapati di Mesir. Resepi asal daripada buku Resipi Sihat dan Mudah; Pembuka Selera hasil karya kreatif Chef Hussin Khan. Nama masakan; Aneka Isi Laut Bersos Bawang Putih.

Bahan A.

1. 2 keping (cis, apa penjodoh bilangan untuk filet) filet ikan.

2. 1 biji kentang.

Kentang kat sini kan besau belaka. Kalau kecil, belilah 2.

3. 6 sudu tepung gandum.

4. 1 sudu teh serbuk kari.

Sudu teh ya. Bukan sudu makan ^^

5. 1 biji telur

6. Garam.

Ana takdelah taram sahaja. Kerana ana bukanlah pakar merasa =.= Jadi, ana dah set dalam mind. Kalau makanan bertepung, garam sebanyak ini. Kalau makanan berkuah pekat, garam sebanyak ini. Kalau makanan berkuah banyak seperti sup mahupun tomyam mahupun mee kari. Walaupun dah set tetapi, ALLAH, masih fail lagi. Siapa mahu ajar saya?

7. Air.

Batter cair baru sodap.

8. Minyak.


Bahan B.

1. 5 sudu makan sos cili.

2. 2 sudu makan sos tomato.

Kalau menggunakan salsah a.k.a tomato puri, kurangkanlah sukatan menjadi setengah sudu makan sahaja.

3. 1 sudu makan air perahan lemon atau limau nipis.

4. 4 ulas bawang putih dicincang.


Cara Membuat Cucur.

1. Satukan tepung gandum, serbuk kari, telur, garam dan air menjadi bancuhan tepung. Pastikan bancuhan agak cair baru sedap dan rangup.

2. Rebus kentang sehingga menjadi lembut dan empuk sekali.

3. Panaskan minyak. Jangan banyak sangat. Masukkan kentang bersama jejari ikan ke dalam bancuhan tepung tadi dan goreng sehingga sedikit garing.


Cara Membuat Sos.

1. Tumis bawang putih sehingga naik bau.

2. Masukkan sos tomato, sos cili dan air perahan lemon atau limau. Kacau sebati.

3. Masukkan garam secukup rasa. Masak sos hingga pekat.


Alhamdulillah, dah siap!

Qarafi, sangat suka sampai hantar message kegembiraan. Haha. Praise to ALLAH. :) Bila kita free, kita masak lagi ya, InsyaALLAH. ^^

Wallahu A'lam.

Friday, 28 October 2011

A letter to you. Yes, you.

Assalamualaikum W.B.T.

A story. Not written by me. Let's read! ^^

Aku ada abg..Dah lama berpisah..Tapi aku selalu utus surat kat die yg kat kampong..Satu pon x berbalas..

2 Tahun lepas..Aku menikah tanpa izin abang..Sebab puas aku cari tapi x jumpa dia..Sepanj…ang perkahwinan aku..Aku x tenang..

Cuti sekolah yang lepas..Aku ajak suami aku balik kampong..Aku nak bersihkan rumah pusaka makl dan ayah.. Semasa membersih rumah using tu..Aku tersapu surat yang aku kirimkanpada abangku 2 tahun yang lalu..Sebelum aku menikah…suratnya macam ni..

“Khas buat abangku,

Abg, ko ingat lagi x..Mak ngan ayah meninggal mase aku Darjah 5..ko plak Tingkatan 5.., Masa tu diorang eksiden sebab nak beli kek befday aku sebab aku baling semua perhiasan kat umah kite, sampai mak terpaksa pegi beli ngan ayah..Tapi aku hairan mase tu, ada satu bekas kaca yg aku pecahkan..tbe2 banyak air keluar..Tapi ko cepat2 lap lantai umah kite..Tapi aku x amik kisah pon sal hal tu..

Sebelum pegi, diorang cium kita berdua. Diorang cakap

“ Abg, ko jaga adik. Jangan bagi nangis. Kalo mak dah xde, ko jangan tinggal die. Ingat sket mak ngan ayah ko ni..Jangan sesekali biar die sorang-sorang “

Ko ingat x..

Sebelum diorang pegi beli kek, ko balik dari sekolah, ko belikan aku pengikat rambut warna biru, sebab ko ske warna biru kan..Tapi aku campak kat longkang belakang umah kite, Sebab aku suke warna pink. Lepas kejadian tu..ko x penah ucap bufday kat aku lagi..Sampai sekarang..

Abg, ko ingat x..

Kita hidup 2 orang je lepas tu, ko x sekolah lagi..Ko pegi mana pon aku xtau..Tapi malam malam baru ko balik dan xpernah cakap ngan aku, Ingat tak, aku masak untuk ko, Tapi ko xmakan pon..Last2 pagi esok aku nampak ayam2 yg makan.Ko x penah ucap terima kasih kat aku.

Abg, ko ingat x..

Pernah sekali aku mintak duit nak pegi sekolah, Tapi time tu ko tengah tido..Aku amik Dua riggit dalam poket jeans ko..Masa balik sekolah, ko lempang aku sampai mulut aku darah. Tapi ko x pujuk aku balik pon..Tapi keesokannya,nasib baik luka tu dah elok..

Abg, ko ingat x..

Semasa umur aku 18 tahun..ko hantar aku kat Kuala Lumpur, umah Pak Long..ko cakap ko ada hal..Tapi sampai sekarang ko x datang amik aku..Berpuluh surat aku titipkan bersama airmata aku pada kau..Kenapa tiada sebarang balasan..Kenapa abg??

Sekarang umur aku dah mencecah 26 tahun, dan umur ko dah pon 32 tahun, aku sudah pon disunting orang..Ketika hajat untuk menikah aku sampaikan surat lagi pada engkau..Kenapa kau diam je? Kenapa ko x cakap apa2? Aku perlu izinmu sebagai wali aku..

Abg,Jika kau dapat surat ni..Katakanlah pada aku..Ada apa sebenarnya yg sedang berlaku..

Salam sayang,Adik.”

Aku mula terasa yg teringin nak selongkar rumah pusaka ni…Yelah.. Nak balik jarang sangat..

Masa aku buka balik almari aku yang buruk yang dah kena makan anai2..Tibe ada satu kotak besar jatuh and banyak kotak2 kecik serta sampul2 surat..

Dan tiba2 aku terpandang satu surat yang cantik sangat…dan aku buka…

“Assalamualaikum..

Kehadapan adikku yang jauh di mata ..

Maafkan abg kerana tidak membalas satu pon surat yang engkau kirimkan..Kerana aku tidak berdaya sayang..

Aku masih ingat detik kemalangan mak dan ayah kita..Iye, kau pecahkan perhiasan rumah..Tahukah kau salah satu perhiasan di situ adalah hadiah untukmu?? Mesti kau tidak perasan..Yang pecah itu adalah sebuah balang ikan emas yg telah aku, ayah dan mak belikan untuk kau..Tahukah kau ayah masih berhutang dengan apek yg jual ikan tu di pekan..

Adikku sayang..

Aku tau kau tak suka warna biru..Tapi aku beli pengikat rambut itu untuk kau..Supaya kau akan ingatkan aku sentiasa bila kau pakai pengikat rambut itu..Walaupon kau dah campakkan pengikat rambaut tu..Aku dah ambil balik, dan basuh..dan telah aku letakkan dalam sebuah kotak kecil di rumah kita..Nanti kau ambil ya..

Adikku sayang..

Jangan lah kau bersedih kerana aku sudah tidak ucapkan lagi tanggal hari jadi mu..Kau pon sudah lupa ya..Pada tarikh itulah kedua orang tua kita meninggal..Aku tak sanggup melihat tangisan engkau bila aku ucapkannya..Aku harap kau mengerti..

Adikku sayang..

Tahukah kau kenapa aku hanya balik bila malam saja..Kerana aku bekerja di pekan..Mengangkat guni2 untuk letak dalam lori..Untuk menyara engkau..Untuk membeli buku sekolah engkau, makan kau, baju-baju engkau dan semua persiapan kau..Kerana masa itu,..Kau sangat terkenal dengan kecantikan kau, Ramai yg memuji..Aku harus sediakan perhiasan untuk kau..Supaya kau tidak rasa malu..Aku tidak pulang siang hari kerana aku takut jika engkau dicerca kerana abangmu yg kelihatan seperti pengemis ini..

Adikku sayang,

siapa cakap yg aku tidak menjamah masakan kau..Aku akan makan masakan itu sebelum subuh..Sebab aku perlukan tenaga untuk siang hari, dan aku makan semasa engkau tidur..Supaya jari-jarimu tidak tercedera dan kasar semasa basuh pinggan dan matamu tidak bengkak kerana menemani aku makan..

Adikku sayang,

aku malu untuk ucapkan terima kasih..Kerana engkau banyak berkorban untukku..Kau menyediakan makanku dan segalanya..Adakah ucapan itu cukup untuk membayar semuanya?? Jika aku ucapkan terima kasih..Biarlah aku ucapkan di akhir hayatku..Kerana terima kasihku untukmu adalah ntuk semua yg kau lakukan semasa hidupku..

Adikku sayang,

Maafkan aku kerana aku memukulmu..Tahukah kau mencuri dan mengambil barang tanpa kebenaran adalah berdosa? Aku tidak sanggup untuk mengherdik kau lalu aku putuskan untuk memberi pengajaran yg akan kau ingat sampai bila-bila..Betulkan..selepas kejadian itu..Kau sudah tidak mengambil barang orang lain sesuka hati kan?? Itu tandanya perbuatanku tidak sia sia kerana aku dapat mendidikmu..Dan tahukah kau aku berhempas pulas menyapu minyak dibibirmu pada malam itu ketika kau tidur?Aku keluar mencari pucuk jambu batu dan menggilingnya sehingga batu lesung itu turut menggiling tangan aku..Sakit yang amat sangat..Tapi aku tetap teruskan dan Alhamdulillah..aku Berjaya mencuci kesan minyak dan ubat itu sebelum kau bangun..Aku tidak mau bengkak itu mencacatkan wajahmu yang cantik itu..

Adikku sayang..

Maafkan aku kerana terpaksa memisahkan kau dari aku, sebenarnya..aku menghantar kau kerana aku jatuh sakit ketika itu..Mungkin kerana ketika aku bekerja kontrak di tempat pembinaan menyebabkan aku sangat terdedah pada debu dan simen..Aku terjatuh semasa kerja dan dikejarkan ke hospital..Doktor mengesahkan aku menghidapi barah peparu dimana badan ku tidak berupaya untuk memikul barang yg berat, serta pernafasan aku sudah tak selancar dulu..Patutlah aku selalu batuk batuk, sesak nafas dan pandanganku yg makin kabur..Aku terpaksa dirawat dihospital walaupon doktor menjangkakan aku xkan bertahan lama..

Sayangku..

Aku titipkan surat ni di rumah pusaka, ketika ini aku di hospital..Jika suatu hari nanti engkau pulang ke rumah kita..Bacalah semua surat2 dan bukalah semua hadiah yg aku belikan setiap tahun lebih kurang 9 tahun dahulu..Dan maafkan aku jika tidak dapat sediakan hadiah untukmu pada tahun ini..

Adikku sayang..

Mungkin tika kau membaca surat ini..Aku sudah pon tiada..Jangan kau bersedih..Di sini ada beberapa perkara yang ingin aku katakan..

Untuk menyapu rumah kita ketika aku pulang dengan pakaian dan kotor serta debu, TERIMA KASIH.

Untuk mengelap setiap barang yg aku sentuh supaya sentiasa bersih dan tiada kuman, TERIMA KASIH.

Untuk membasuh pakaianku yg busuk dengan peluh ku, TERIMA KASIH.

Untuk melemparkan senyuman dan salaman ketika aku pulang dr kerja, TERIMA KASIH.

Untuk memasak lauk kegemaranku yg kau sangka aku tidak suka, TERIMA KASIH.

Untuk mengingatiku dan menulis surat yg tidak bisa aku balas, TERIMA KASIH.

Untuk menjadi adik yang sangat aku sayangi, TERIMA KASIH.

Untuk segalanya yang kita tempuhi, suka mahupon duka, TERIMA KASIH.

Adikku sayang..

sekiranya engkau disunting seseorang..Biarkan pakcik kita menjadi walimu..Kerana aku mungkin sudah tiada..

Bahagiakanlah dirimu..Kerana itu yg aku mahukan..Jagalah suamimu dan jangan kau ingkarinya..

Salam sayang sedalam-dalamnya,

Abang.”

Di rumah pusaka itu..Aku termenung bersama jernihan airmata yg mengalir..Lantas..Aku buka satu persatu hadiah yang dikatakan..

Semuanya berwarna pink..Dan semuanya di tulis nama aku dengan tulisan yg sangat indah..Ya Allah…Aku meraung sambil menatap hadiah itu..

Ya Allah..dimanakah dapat ku cari insan semulia abangku

Fin.

Pengajarannya ialah;

1) Sentiasa bersangka baik.
Kadang-kadang, bila kita lakukan sesuatu, orang berfikir macam-macam.

Contoh; Tak basuh pinggan. Lantas kita marah dan memaki kerana tidak bertanggungjawab.

Mungkin orang tersebut terlalu letih selepas melakukan pekerjaan yang berat,
mungkin tangan si pembasuh luka dan pedih terkena air lantas mahu mencari glove dulu di luar, mungkin juga dia sedang mengantuk dan terlupa!

Ingat, "Rufi'al Qalaam 'An Tsalaats".

Namun kita, dengan sikap tidak penyabarnya, memarahi. Tidak sedar dalam plastik genggamannya terdapat sepasang sarung tangan getah bersama ubat Dettol dan sekotak besar plaster. Berusaha untuk tidak bergantung kepada orang lain.

2) Sentiasa melakukan perkara yang baik.
Ya, sentiasa. Sentiasa. Sentiasa. Orang kata cakap tak serupa bikin. Ingatlah, ada orang yang sangat berusaha untuk membikinkan cakapnya itu. Kita yang tidak nampak. Lantas berkata, menambahkan dosa mulut yang sedia banyak, syaitan bertempek-tempek.

3) Menyayangi orang lain.
Rasulullah S.A.W. bersabda, "Man La Yarham La Yurham." Siapa yang tidak menyayangi, tidak akan disayangi.

4) Atceli, pengajaran banyaaaaaaaaaak lagi ^^

Wallahu A'lam.

Saturday, 22 October 2011

Sikap yang patut diusahakan untuk diubah.

Assalamualaikum W.B.T.

Sulha memetik kata Imam Hassan Al Basri, mungkin semua sudah sedia maklum.

"Sesungguhnya aku sedang menasihati kamu, bukanlah bererti akulah yang terbaik dalam kalangan kamu. Bukan juga yang paling soleh dalam kalangan kamu, kerana aku juga pernah melampaui batas untuk diri sendiri..."

Sila Bing mahupun Google untuk sambungan ^^.

Sulha kepenatan melakukan kerja itu seorang diri. Dirinya bukanlah superwoman yang memiliki tenaga yang banyak. Bukanlah The Flash yang bergerak dengan sangat pantas! Insan begini sepatutnya dilarang memasuki pertandingan lumba lari. Dan juga bukanlah Elastigirl. Dia hanyalah insan yang

yang banyak masalahnya!

Rakan seperjuangan Sulha tidaklah ramai namun bilangan itu sudah mencukupi untuk memenuhi kotak-kotak kosong. Rakan itu juga hebat belaka. Bukan calang-calang. Firyal, Sukna, Buthainah, Furda, Manal dan banyak lagi! Jika berkata, penuh bersemangat sampai Sulha terkebil-kebil. Siapalah Sulha yang daripada sekolah lagi, terkenal dengan "Rules Breaker"! Ish ish. Tidak bermaruah langsung.

Namun, kesalahan Sulha tidak membabitkan orang lain. Tidaklah mencuri. Mahupun menendang. Tetapi pernah mencubit. Dan marah. :P Kesalahannya; datang lewat kelas. Tidur terlebih masa. Tak siap homework. Dan satu kesalahan besar yang memang Wallahil Azim! Satu noda hitam yang mencalar hati yang sedang berusaha dibersihkan dan disental. (Jangan buat andaian tidak tentu hala!) Tidak boleh menggunakan sabun Daia, tetapi memerlukan ketulusan hati yang sangat tinggi.

Kawan-kawan Sulha, hampir semuanya bercadar, mengikuti daurah, menghafal Al Quran, cakap berdegar-degar, penyayang, mesra, hebat! Perangai Sulha sungguh sebaliknya. Tidaklah bercadar dan malas sekali bergerak. Orang kata Sulha tidak mesra :P Involuntary action yang tidak diniatkan actually.

Sulha diamanahkan untuk mengeruskan satu laman sesawang. Dirinya sendiri sudah cukup sibuk, namun dek kerana tidak mahu dipersoalkan di akhirat kelak, Sulha cuba melaksanakan sebaik mungkin. Kawan-kawan hebatnya, yang disanjung tinggi itu dicari. Namun, usahanya itu tidak mendapat sambutan. Tiada tindak balas, melainkan sangat kecil, mungkin 10% daripada sahabat. Sulha teringat kata-kata mereka yang lantang menasihati. Ohhh, tidak boleh meletakkan harapan yang sangat tinggi.

Mereka manusia, yang kita pandang tinggi, namun mereka juga membuat kesalahan. Kesalahan remeh-temeh? Jangan terlampau jumud.

Tiada bantahan yang dikemukan mahupun sokongan. Hanya pandangan sepi. Sulha tidak mampu menilik kata sepi itu. Dia bukanlah penafsir. Namun, Alhamdulillah, Sulha dapat meraih sokongan melalui cara lain.

Kamu kata kamu pejuang? Sekali lagi, kamu kata kamu pejuang? Namun. Ya, mungkin sanjunganku terlampau tinggi tanpa mengira yang kamu juga insan, kesalahan kamu mungkin sama banyak denganku. Mungkin lebih sikit, mungkin juga sangat banyak. Itu tidak penting, kerana ALLAH Maha Pengampun, Subhanallah! Yang penting, mari bersama-sama kita mengubah diri. Ubah. Ubah.

Wallahu A'lam.

Wednesday, 19 October 2011

Melawan kantuk pada malam hari.

Assalamualaikum W.B.T.

Malam sudah lama melabuhkan tirai. Pekat. Bagi mereka yang tidak bersyukur, waktu inilah, sangat sesuai untuk melakukan aktiviti kejahatan. Walhal ALLAH sudah menyatakan, waktu malam adalah untuk berehat dan beribadah setelah kepenatan bekerja pada siang hari.

"Dan DIA (ALLAH) yang menjadikan untukmu malam (sebagai) pakaian, dan tidur untuk istirehat, dan DIA (ALLAH) menjadikan siang untuk bangkit (berusaha)" (Al Furqan:47)

Dan kejahatan, pada waktu malam ataupun siang, sama sekali tidak akan diredhai. (ikut ejaan Bahasa Melayu Tinggi, diredai)

Jam baru sahaja menunjukkan pukul 2000, namun di sana, ada sepasang mata, berjuang, berusaha, berkeras melawan rasa kantuk. Astaghfirullah, masih awal untuk berehat. Buku pelajaran masih belum banyak yang ditelaah.

Kawan-kawan yang baik hatinya lagi bijaksana, apakah cara terbaik untuk menghilangkan rasa kantuk pada malam hari, dengan tidak menggunakan medium komputer riba? Sulha mohon bantuan!

Semoga ALLAH memberkati kita semua.

Wallahu A'lam. ^^

Tuesday, 18 October 2011

Do you realize?

Assalamualaikum W.B.T.

Hari itu, Alhamdulillah, ada manusia yang baik hati, mahu berkongsi ilmu, berkongsi tentang kesalahan common mandi wajib. Ilmu ini telah disampaikan daripada sumber yang mu'tabar, Jabatan Kemajuan Islam Malaysia atau JAKIM.

Ada 3 rukun;

1- Niat
2- Menghilangkan najis di badan
3- Meratakan air ke seluruh anggota badan yang zahir


1) Niat.
Dalam hati. Bila? Ketika air sampai ke mana-mana bahagian anggota badan. Kalau lambat OR lepas dah basuh salah satu anggota OR niat sebelum air sampai ke badan, tidak sah. So, ulanglah niat semula ^^

2) Hilangkan najis.
Menurut Imam Nawawi, jika ada najis, boleh dibasuh serentak dengan mandi wajib. Jangan lupa kotoran dalam hidung dan celah kuku.

3) Air kena rata.
Rataa. Segala pelusuk anggota badan yang zahir mestilah kena air. Zahir ye. Jangan ada yang tertinggal. Jangan korek sampai dalam mata pula, itu tak perlu.

That's all. Mudah sahaja kan? ALLAH tidak menzalimi hambaNYA. :) Kalau tidak dilakukan dengan betul, ibadat tak sah tauu.

YA ALLAH, hindarkanlah kami daripada sifat malas.

Wallahu A'lam.

Sunday, 16 October 2011

Cruelty.

Assalamualaikum W.B.T.

- It only take some hours of your comfortability once a week. Only 5% from your time.


- You are many and I'm alone. Eight. If I'm sad, I'm alone, if you're sad, you're all together to comfort each other.


- How cruel, to not allowing 2 persons to be together just because you're not easy with it.


- I don't want to ask more from all of you. Not anymore. Not a single thing.


- I hope you have to face the same situation in your future so you can feel the disappointment.


- Am not angry, just very very sad.


- Thanks a lot for before. May ALLAH bless you.


*The sliced heart* You wanna eat some? I'll give you all so you can destroy it more. As you like.


May ALLAH protect us. ALLAH, grant me patience.

Saturday, 15 October 2011

Ulasan: Aku Bukan Minah Bunga. PTS.

Assalamualaikum W.B.T.

Menilik dan melihat, buku apa yang mahu dibaca hari ini daripada koleksi buku mini library rumah kami. Jumpalah buku ini. Desain kulit depan and tajuk, interesting! Aku Bukan Minah Bunga.


Desain:

100%. Sweet! Sesuai sangat dengan siapa yang mempunyai jiwa girlish. Yang sukakan kelembutan. Warnanya lembut, namun corak tak pudar and hambar. Corak bulat-bulat and garis-garis pada latar belakang menambah seri. Bila first tengok, rasa nak beli. Ada lambang Syok, rasanya sama hebat dengan Ain Maisarah mahupun Lily Haslina Nasir.

Tajuk dan sinopsis pada kulit belakang:

90%. Mampu menimbulkan rasa eager. Nak tahu, apa terjadi dengan budak sekolah 'Maahad' lelaki and sekolah 'Elit' perempuan. Pelajar lelaki yang tunduk, patuh, menjaga akhlak, taat pada perintah ALLAH and pelajar perempuan yang rambut percuma (semua lelaki ajnabi boleh tengok), suara gelak menghilai, yang mementing kekemasan, barang branded and mahal. Sekolah sebelah menyebelah!

Tetapi, ana tak berapa kisah dengan sinopsis belakang. Memandangkan Ramlee Awang Murshid punya sinopsis belakang, and desain kulit depan, tidak mampu menimbulkan minat untuk membeli (pendapat ana), BUT, isi dalam SANGAT SANGAT memuaskan. I trust his writings already, so I dont care too much about the design and synopsis. 100% for him! Keep on writing, waiting for your next book ^^

Cerita:

Serious, rasanya ini ialah the very first book that I've stopped reading it, belum sampai separuh buku rasanya. Sangat sangat sangat tak best. Tak sesuai letak Syok di situ. Penggunaan dialog tak bertepatan. Terlampau banyak. Dan sangat banyak. Kena menulis buku drama pentas agaknya. Setakat yang ana baca, cerita ini tak menimbulkan sangat rasa ingin tahu untuk terus ke muka surat seterusnya. Penggunaan kata yang tak best. Memeningkan pembaca. Tidak menimbulkan rasa ingin berfikir. I'll give, 5%. Kecantikan desain depan sudah tidak memberi makna lagi. Pengajaran? Alhamdulillah, masih ada. Kena cari.

Alhamdulillah, dah jumpa penulis yang best lagi. Takdelah tercongok kat kedai tak tahu nak beli buku apa. Termasuk my senarai antara yang terbest! Her name (nama pena rasanya) is Haliban. From Must Read Sdn. Bhd. I read Istana Airi and very in love with it.

Yelah, masih baca buku cerita budak-budak. Hihi.

Kepada penulis, teruskan menabur hikmah dalam penulisan. Menabur pengajaran secara sempoi, namun mendalam. Memberi pendidikan kepada umat Islam. Semoga segala usaha, diberkati oleh ALLAH ^^.

Wallahu A'lam.

Thursday, 13 October 2011

Tudung bersaiz mini.

Assalamualaikum W.B.T.

Ana kagum dengan usaha para bloggers or para pengedit gambar, untuk mengambil gambar-gambar perempuan yang berjubah tapi seksi, bertudung entah gaya apa-apa lah. Mengarut. Lantas memperbetulkan beberapa kesalahan.

Tudung sekarang pun bermacam-macam gaya, kalau masih tutup aurat, Alhamdulillah. Itu kita punya main tujuan. Sekarang pun banyak gaya tudung besar, and ana rasa cantik tudung macam tu.

Tudung besar style biasa (jahit tengah), tudung Indonesia yang besar (yang tak melekat), tudung bersama poncho (tau kan poncho tu apa), tudung bidang 60, tudung Heliza Helmi Hijab, tudung Mesir selit dekat pipi, dll. Itu satu usaha untuk memartabatkan. Banyak je cara. Kalau kita berusaha, banyak lagi cara-cara lain yang akan dijumpai, InsyaALLAH. Jangan malas berfikir.

Sekarang ni, ramai pakai saiz mini jek. Ingatkan pakai anak tudung. Hik3. Tudung pakai nak tutup rambut semata-mata, lehernya nampak. Paling hudus, tudung shawl kecik yang belit belit belit sekali dia "tappp". Macam tutup kepala semata dan sebahagian kecil daripada leher. Daripada belakang nampak macam tutup kepala sahajalah. Gaya bungkus.

Dalam usaha untuk menegur tindakan ini, ana paling suka gaya editan gambar :) Dekat facebook banyak.

Kalau kita nampak dalam satu family, samada isteri or anak perempuan or adik beradik tidak bertudung dengan cukup syarat, jangan kita terus membuat andaian. Cepat benar bersangka-sangka menyalahkan ayahnya or suaminya or abangnya. Mana tahu sudah ditegur tetapi sang perempuan masih tidak terdetik di hati lagi. Ataupun sudah terdetik, dan masih dalam proses berusaha.


"Hai orang-orang yang beriman, jauhilah kebanyakan dari prasangka, sesungguhnya sebagian prasangka itu adalah dosa dan janganlah kamu mencari-cari kesalahan orang lain..." (Al Hujuraat: 12)

Isu ini sudah banyak diperkatakan. Hanya orang yang nak ambil pengajaran je lah, yang pandang penting. Alasan memalukan sungguh untuk orang yang kata masih muda untuk bertaubat, tak sampai seru, kami seksi tapi kami baik. Cuba berfikir sebelum memberi alasan. Berfikir sebelum berkata-kata. Jangan pendek akal sangat. Malu kalau kita nampak pendek akal ^^

Masih perlu banyak belajar dan hadirkan diri dalam kelas agama. Kenapa bila kita dah tahu dosa, tapi masih buat?

Wallahu A'lam.

Sunday, 9 October 2011

Amalan mudah untuk pesanan kedua.

Assalamualaikum W.B.T.

Wasiat Asy Syaheed Imam Hassan Al Banna yang kedua,

"Bacalah Al Quran atau bacalah buku-buku atau dengarlah perkataan yang baik-baik atau berzikirlah kepada ALLAH dan janganlah membuang masa walau sedikit pun dalam perkara yang tiada faedah"

Tidak susah untuk melaksanakan, namun perlu azam yang tinggi. Tidak perlu jumlah yang banyak, namun cukup sekadar istiqamah :)

Bila?

Baca Al Quran: Selang antara waktu Maghrib dan Isyaa'. Mungkin dalam 30 minit.

Baca buku: Kita sekarang tengah baca buku module. Buku juga kan. ^^ Buku-buku agama; Seminggu sekali, hadirlah kelas menelaah buku-buku agama. Kondisi kita, setiap minggu ada tafaqquh menelaah buku Al Halal wa Al Haram Fi Al Islam atau Riyadh As Solihin.

Berzikir: Zikir boleh membawa maksud ingat. Sebutan Alhamdulillah, Subhanallah, Allahu Akbar, Inna Lillah, jadikan amalan. Jangka masa selepas solat, boleh ambil dalam 5 minit untuk wirid bersama.

Tidak membuang masa: Baca dan hafallah buku module sepanjang masa. Konfem tak buang masa. Hehe. (Sakit kepala). Once you login your facebook, (peringatan untuk diri sendiri), buatlah perkara yang perlu sahaja. Once you tekan older post, makin banyaaaaaak older posts akan ditekan.

Seperti yang tersebut di atas, cara-cara menunaikan amalan secara mudah, InsyaALLAH, untuk pemalas seperti saya. Harapnya, dapat istiqamah.

*Mahu jadi baik* *Tetapkan role-model*

Rakan-rakan Malaysia di Mesir, ramai yang baik, solehah, mantap akademiknya :) Bila ana nak jadi baik ni, mantap seperti mereka? Usaha sikit-sikit.

Terima kasih kepada suami yang berpeluh-peluh berlari hantar buku module kepada isterinya (yang dah bebel-bebel). Hihi. Semoga ALLAH S.W.T. memberkatimu ^^

Wallahu A'lam.