Saturday, 15 October 2011

Ulasan: Aku Bukan Minah Bunga. PTS.

Assalamualaikum W.B.T.

Menilik dan melihat, buku apa yang mahu dibaca hari ini daripada koleksi buku mini library rumah kami. Jumpalah buku ini. Desain kulit depan and tajuk, interesting! Aku Bukan Minah Bunga.


Desain:

100%. Sweet! Sesuai sangat dengan siapa yang mempunyai jiwa girlish. Yang sukakan kelembutan. Warnanya lembut, namun corak tak pudar and hambar. Corak bulat-bulat and garis-garis pada latar belakang menambah seri. Bila first tengok, rasa nak beli. Ada lambang Syok, rasanya sama hebat dengan Ain Maisarah mahupun Lily Haslina Nasir.

Tajuk dan sinopsis pada kulit belakang:

90%. Mampu menimbulkan rasa eager. Nak tahu, apa terjadi dengan budak sekolah 'Maahad' lelaki and sekolah 'Elit' perempuan. Pelajar lelaki yang tunduk, patuh, menjaga akhlak, taat pada perintah ALLAH and pelajar perempuan yang rambut percuma (semua lelaki ajnabi boleh tengok), suara gelak menghilai, yang mementing kekemasan, barang branded and mahal. Sekolah sebelah menyebelah!

Tetapi, ana tak berapa kisah dengan sinopsis belakang. Memandangkan Ramlee Awang Murshid punya sinopsis belakang, and desain kulit depan, tidak mampu menimbulkan minat untuk membeli (pendapat ana), BUT, isi dalam SANGAT SANGAT memuaskan. I trust his writings already, so I dont care too much about the design and synopsis. 100% for him! Keep on writing, waiting for your next book ^^

Cerita:

Serious, rasanya ini ialah the very first book that I've stopped reading it, belum sampai separuh buku rasanya. Sangat sangat sangat tak best. Tak sesuai letak Syok di situ. Penggunaan dialog tak bertepatan. Terlampau banyak. Dan sangat banyak. Kena menulis buku drama pentas agaknya. Setakat yang ana baca, cerita ini tak menimbulkan sangat rasa ingin tahu untuk terus ke muka surat seterusnya. Penggunaan kata yang tak best. Memeningkan pembaca. Tidak menimbulkan rasa ingin berfikir. I'll give, 5%. Kecantikan desain depan sudah tidak memberi makna lagi. Pengajaran? Alhamdulillah, masih ada. Kena cari.

Alhamdulillah, dah jumpa penulis yang best lagi. Takdelah tercongok kat kedai tak tahu nak beli buku apa. Termasuk my senarai antara yang terbest! Her name (nama pena rasanya) is Haliban. From Must Read Sdn. Bhd. I read Istana Airi and very in love with it.

Yelah, masih baca buku cerita budak-budak. Hihi.

Kepada penulis, teruskan menabur hikmah dalam penulisan. Menabur pengajaran secara sempoi, namun mendalam. Memberi pendidikan kepada umat Islam. Semoga segala usaha, diberkati oleh ALLAH ^^.

Wallahu A'lam.

2 comments:

  1. saya pun peminat ramlee awang
    novel dia best! :)

    ReplyDelete