Friday, 17 December 2010

Blooming


In The Name of ALLAH S.W.T.

The Most Gracious

and

The Most Merciful


B.O.O.M?
Blooming Out Of Mediocrity.

Walaupun ana tak pergi BOOM *hehe, tetapi dapat terasa bahang kebestannya. Maaflah sidang AJK BOOM, sebenarnya hendak pergi, tapi masih banyak lagi tanggungjawab yang tidak dilangsaikan. :D

Maka, kita dahulukan yang utama. Kan? Seperti analogi pasir, air, batu besar, batu kecil dan lain-lain. Kita dahulukan yang utama supaya tiada kepincangan. Kalau kita dahulukan yang kecil-kecil dulu, apa yang akan terjadi? Maka berfikirlah dengan akal fikiran kurniaan ALLAH S.W.T.

Kalau tak silap, BOOM ni idea abang Anas Mat Asis. Alhamdulillah, InsyaALLAH BOOM II akan menutup tirainya malam ini. So, marilah pakat ramai-ramai datang convention centre :)

Antara aktiviti BOOM;

0) LDK
1) Debat Bahasa Melayu
2) English Debate
3) Public Speaking
4) Quiz Bee
5) Performance

- Suburkan iman -

Ikhlaskan niat menghadiri BOOM ;)

^Semoga ALLAH S.W.T. memberkati kita semua^

Wallahu A'lam

P/S: Mari kita lihat siapakah juara..

Thursday, 16 December 2010

Masaku :D


In The Name of ALLAH S.W.T.

The Most Gracious

and

The Most Merciful


^YA ALLAH, ampunkan dosa-dosa kami^


Daripada Ibnu Abbas R.A. berkata; telah bersabda Baginda S.A.W.,
terdapat dua nikmat yang kebanyakannya manusia sering lupakan iaitu nikmat sihat dan nikmat masa lapang" (Bukhari)

Semoga dengan selalu membaca hadits, dapat menjadi motivasi kepada kita. Kan best sabda-sabda Rasulullah S.A.W. :D Kan?

InsyaALLAH beberapa hari lagi nak exam. T,T

Hargailah nikmat masa lapang anda

P/S: Doakan kami ^_____^.

Promote buku

Hen "Sou", qu shui si. Bu yao lan tuo! Ming pai ma?

Wallahu A'lam


Thursday, 25 November 2010

They



In The Name of ALLAH S.W.T.

The Most Gracious

and

The Most Merciful

Tajuk yang menarik?

Setakat ini ada 2 kejayaan. Haha. (Bangga)

Bermula dengan kecurian di hadapan mata. Kerugian beribu-ribu di rumah sendiri. Di universiti pun duit disedut. Admin yang lambat bertindak. Wafidin.

Now, I'll fight back!

No more kecurian. No more memperlekehken.

1) Generator
Walaupun 50 genih, namun puas juga melihat muka pak cik yang pucat lesi. Mata dah berlari-lari. Tertunduk-tunduk. Haha (Ketawa jahat). Pak cik bajet kami tak pandai cakab Arab. Tak faham apa yang pak cik cakap. Dan, Alhamdulillah, tanpa disangka-disangka,
pak cik memulangkan kembali duit tu. Syukran :D

2) Universiti
Ni bukan 50 genih. Beratus-ratus. Universiti yang lambat bertindak. Tooo slow and ineffective. Tadi, timbul pula hal baru.

Doakan semoga urusan kami dipermudahkan oleh ALLAH S.W.T.

Jadi, dengan directnya, terus bagi ceramah free kat admin sampai dia tak terjawab, tak terkata, mata berkelip-kelip, melihat-lihat ke tempat lain. (Terus puas hati. Haha)

Sabar. Sabar. ^_______^



"Maka bersabarlah kamu dengan sabar yang baik" (Al Maarij:5)

^Wallahu A'lam^

P/S: Hak perlu dipertahankan! Ada cara yang lebih berhikmah?
Image from news.alibaba.com. Mengaplikasikan intellectual property.



Monday, 15 November 2010

Aidiladha :D


In The Name of ALLAH S.W.T.

The Most Gracious

and

The Most Merciful


Tukarkan message gambar kepada Selamat Menyambut Aidiladha buat semua yang dikasihi sentiasa.

Daripada Anas R.A., yang bermaksud:

"Rasulullah S.A.W. datang ke Madinah, sedangkan mereka sedang sibuk bergembira selama dua hari.

Maka Rasulullah S.A.W. bertanya: Hari apakah yang dua hari ini?

Mereka menjawab: Kami biasa bergembira selama dua hari pada zaman Jahiliah.

Kemudian Rasulullah bersabda: "Sesungguhnya ALLAH S.W.T. telah menggantikannya dengan hari yang lebih baik daripada dua hari itu bagi kamu iaitu Aidilfitri dan Aidiladha."

(Riwayat Imam Abu Daud dan an-Nasai daripada Anas)

Selamat Menyambut Hari Raya Aidiladha kepada

Familyku yang tercinta;

Family Encik Sallehudddin Bin Sidek
dan
Family Ustaz Muhammad Ridhuan Tee Bin Abdullah

Sahabat-sahabat Al Amin, Al Manar, Alexandria University

dan semua :D

P/S: Siapa nak pos biskut raya warna hijau yang sedap tu? Asifah Ezzati, curi gambar. Hehe.



Friday, 12 November 2010

Advantages

In The Name of ALLAH S.W.T.

The Most Gracious

and

The Most Merciful

Advantages umat Nabi Muhammad S.A.W. berbanding nabi-nabi lain?

Sangatlah banyak. :D Maka amat sangat kita perlu bersyukur menjadi umat Nabi Muhammad S.A.W. Alhamdulillah :)

Antara advantages umat Nabi Muhammad S.A.W.;

1. Taubat
Nabi Adam A.S.: Hanya diterima di Mekah
Nabi Muhammad S.A.W.: Diterima di semua tempat

2. Pakaian
Nabi Adam A.S.: Ditelanjangkan kerana derhaka
Nabi Muhammad S.A.W.: Tidak ditelanjangkan walaupun derhaka

3. Pisah
Nabi Adam A.S.: Dipisahkan daripada isteri kerana menderhaka
Nabi Muhammad S.A.W.: Tidak dipisahkan daripada isteri walaupun derhaka

4. Syurga
Nabi Adam A.S.: Derhaka dan dikeluarkan dari syurga
Nabi Muhammad S.A.W.: Derhaka dan akan dimasukkan ke syurga setelah bertaubat

5. Solat Isya'
Dalam hadits yang diriwayatkan dari Muaz R.A. dari Nabi Muhammad S.A.W., baginda bersabda;

“Akhirkanlah waktu solat Isya', kerana sesungguhnya kalian dilebihkan dari seluruh umat lain dengan solat Isya' ini dan umat sebelum kalian tidak pernah melaksanakannya.” (HR Ahmad dan Abu Daud)

Wallahu A'lam. =)


Friday, 24 September 2010

ALLAH Knows :)

In The Name of ALLAH S.W.T.

The Most Gracious

and

The Most Merciful

* * *

ALLAH Knows

Words and melody by: Zain Bhikha
Performed by: Zain Bhikha & Dawud Wharnsby

When you feel all alone in this world
And there’s nobody to count your tears
Just remember, no matter where you are
ALLAH knows
ALLAH knows

When you carrying a monster load
And you wonder how far you can go
With every step on that road that you take
ALLAH knows
ALLAH knows

CHORUS
No matter what, inside or out
There’s one thing of which there’s no doubt
ALLAH knows
ALLAH knows
And whatever lies in the heavens and the earth
Every star in this whole universe
ALLAH knows
ALLAH knows

When you find that special someone
Feel your whole life has barely begun
You can walk on the moon, shout it to everyone
ALLAH knows
ALLAH knows

When you gaze with love in your eyes
Catch a glimpse of paradise
And you see your child take the first breath of life
ALLAH knows
ALLAH knows

CHORUS
When you lose someone close to your heart
See your whole world fall apart
And you try to go on but it seems so hard
ALLAH knows
ALLAH knows

You see we all have a path to choose
Through the valleys and hills we go
With the ups and the downs, never fret never frown
ALLAH knows
ALLAH knows

CHORUS (x2)

BRIDGE:
Every grain of sand,
In every desert land, HE knows.
Every shade of palm,
Every closed hand, HE knows.
Every sparkling tear,
On every eyelash, HE knows.
Every thought I have,
And every word I share, HE knows.
ALLAH Knows.



Eid Milad Saeid! Selamat Hari Lahir! Happy Birthday!
生日快乐! :)
- Semoga sentiasa dalam redha ALLAH S.W.T. -
- Jagalah diri dan iman -
- Jadilah superMUSLIM -


P/S: Sorry, simple mimple je.

^Wallahu A'lam^


Wednesday, 22 September 2010

Scholarship

In The Name of ALLAH S.W.T.

The Most Gracious

and

The Most Merciful



Siapa yang ada update about scholarship?

- Needing scholarship mode -

"Dan hendaklah kamu tolong-menolong atas perkara kebaikan dan taqwa dan janganlah kamu tolong-menolong atas perkara dosa dan permusuhan" (Al Maidah:2)



^Wallahu A'lam^

You are Very Special

In The Name of ALLAH S.W.T.

The Most Gracious

and

The Most Merciful


Zain Bhikha - You're very special

You are very special
There’s no one just like you
Created by the Master
ALLAH created you. You are very special
Exclusively designed. You are very special
And I’m so glad you’re mine

You were made by ALLAH
HE fashioned your heart
You were made by ALLAH
HE knew you from the start
You were made by ALLAH
Unique in all your ways
You were made by ALLAH
To praise HIM all your days

Bright little eyes HE gave you
To help you find your way
May ALLAH grant them wisdom
To see you through each day
You are very special
There's only of you
You are very special
And remember I love you

Whatever life will bring you
Whatever you will bear
Remember your Creator
ALLAH is always there
And when your world is crumbling
With pain and darkness too
Just look into your heart
ALLAH is there for you

This song is dedicated to both my families ^___^

^Wallahu A'lam^

P/S: Alhamdulillah, sedikit peningkatan dalam usaha bangun awal

Saturday, 18 September 2010

Bangun awal

In The Name of ALLAH S.W.T.

The Most Gracious

and

The Most Merciful

Bangun awal = Antara my biggest problem.

Memang kronik. Sangat kronik.

Alhamdulillah, sekarang taklah sedahsyat dulu. Kalau dulu memang dahsyat. Sangat dahsyat. Tapi, tak perlulah diceritakan kedahsyatannya di sini.

5 tips untuk bangun awal

1) Qailulah
"
Hendaklah seseorang tidak meninggalkan tidur yang sekejap pada siang hari kerana ia membantu ibadah pada malam hari. Sebaik-baiknya hendaklah seseorang itu bangun daripada tidurnya sebelum gelincir matahari untuk menunaikan solat zuhur." (Imam Ghazali, Ihya Ulumuddin)

Masa: 15-20 minit

2) Tidur dalam keadaan segar
> Berus gigi
> Minum sekurang-kurangnya segelas air suam
> Ambil wudhu'

3) Tidur awal
Cuba anjakkan masa tidur supaya lebih awal. Sebaik-baiknya 15 minit. Kal
au anjakkan 1 jam, takut terculture shock pula.

4) Niat dan kuatkan semangat!
Cuba niatkan yang nak bangun awal esok pagi. Berdoa kepada ALLAH S.W.T. supaya kita dapat bangun awal. Kuatkan semangat melawan nafsu.

YA ALLAH, kuatkan semangat kami

5) Minum air selepas bangun
Sekurang-kurangnya segelas air suam atau mineral. Mengambil air ketika bang
un mempercepatkan oksigen terus bergerak ke otak kita dan menyegarkan.

Semoga berjaya, InsyaALLAH :) Doakan ya~

Kanak-kanak ini bangun awal;

Kalau kat kampung, Adam (4 years) or Sulha (7 years) or Umar (8 months) yang kejut dengan cara merangkak2 or pijak2 or jerit2, "Bangun Kak Nusaibahhh"

Izza pun bangun awal :)

^Wallahu A'lam^

P/S: Selamat berjuang di medan jihad! ;)

Friday, 17 September 2010

Sunat Syawal

In The Name of ALLAH S.W.T.

The Most Gracious

and

The Most Merciful

Alhamdulillah, dapat hirup udara segar pagi ini. Sambil2 kita melihat langit, marilah kita berdoa sebagaimana yang sering diingatkan oleh Cik Mariyah.

Mariyah, macam mana Jordan? Hee.

Walaupun tajuknya agak terlambat, tetapi, InsyaALLAH boleh dipraktikkan untuk tahun depan pula. ;)

Okay, antara amalan sunat Syawal ialah;

Fasa 1: Sebelum keluar rumah

1) Mandi sunat Hari Raya.
Jangan mandi biasa tau. Mandi sunat. Niatkan mandi sunat supaya ia tak menjadi mandi biasa. Kalau tak niat, nanti takdelah pahala sunat untuk mandi. Jadilah ia mandi biasa seperti hari2 lain.

2) Menjamah makanan.
Makanlah walaupun sedikit. Kalau ye pun kenyang, makanlah juga sikit untuk m
engikut sunnah Rasulullah S.A.W.

3) Memperbanyakkan takbir.
Diteruskan sehingga ke surau. Jangan banyak takbir kat rumah je, tapi kat masjid, tidur. Macam siapa ntah. Haha.

4) Mengucapkan selamat dan saling mendoakan.
Contohnya; Taqabbalullahu Minna Wa Minkum

5) Pakai pakaian yang TERbaik.
Jangan pakai pakaian macam nak pergi pasar tani. Macam tak meraikan hari kemenangan pula.

Fasa 2: Perjalanan ke surau


1) Memperbanyakkan takbir.

2) Menggunakan jalan yang berlainan semasa pergi dan balik.
Apakah hikmahnya? :)

Fasa 3: Di surau

1) Memperbanyakkan takbir.

2) Solat sunat Hari Raya.
Jangan tertukar dengan solat biasa. Biasanya, imam akan terangkan dulu cara-cara
nya.

Apalagi, kutiplah duit raya. Haha. (Prinsip hidup siapalah tu?)

P/S: Do YOUR BEST in exam! InsyaALLAH, ALLAH S.W.T. Ma'ana~

Sunnah Rasulullah S.A.W. is the best~

^Wallahu A'lam^

Tuesday, 14 September 2010

Syukran Syawal

In The Name of ALLAH S.W.T.

The Most Gracious

and

The Most Merciful

I miss my vox's blog but someone spoiled it out, made me deleting it.

Alhamdulillah,

Ramadhan dah berlalu dan sekarang masih dalam bulan Syawal. Ramadhan kali ini tak sebaik Ramadhan yang lepas. Mengapa?

~YA ALLAH, temukanlah kami dengan Ramadhan yang akan datang~

Adakah iman terlampau berkurang?

Muhasabah diri semula.

Alhamdulillah, Syawal tahun ini berlangsung dengan baik. Lebih baik daripada Syawal tahun lepas. Tahun ni kami sambut Syawal kat kampung sebelah Ummi which is in Kelantan.

Persiapan?

I have 6 baju raya's this year but no shoes! Haha. Totally forgot about it.

1. Gray- Bazaar UIA
2. White-Orange - Giant Taman Permata
3. White-Blue - Egypt
4. Pink - From :), bought at Egypt
5. Black - From Ummi, bought at Indonesia
6. Gold - From Baba, bought at India

A huge thank you for those baju's :) Tak lupa juga, my Mama bought me a purple bracelet. Syukran :)

Alhamdulillah, segala puji bagi ALLAH S.W.T. untuk segala-galanya. DIA yang memberi nikmat kepada kita, tetapi, adakah kita bersyukur?

"Dan sedikit sekali daripada hamba-hambaKU (ALLAH) yang bersyukur" (Saba':13)

Terima kasih juga kepada mek yang telah masak macam-macam juadah :)

Nah gambar.
Wan Mazwati's Family (Colorful... Apekah?)

Wan Martina's Family

Wan Haifa's Family

Wan Muhammad Hasanul Isyraf's Family

Wan Yusoff's Family

^Taqabbalullahu Minna Wa Minkum^

Wallahu A'lam

Thursday, 9 September 2010

Salam Aidilfitri :)

In The Name of ALLAH S.W.T.
The Most Gracious
And
The Most Merciful
Salam Aidilfitri
Maaf Zahir Batin
Taqabbalullahu Minna Wa Minkum
: : Semoga ALLAH S.W.T. memelihara kita daripada sebarang kemungkaran : :
^_^ Buat keluarga di Kampung Kolam, Kelantan dan Sungai Petani, Kedah ^_^
_Remember ALLAH S.W.T. always_
Wassalam :)

Sunday, 29 August 2010

Baca

In The Name of ALLAH S.W.T.

The Most Gracious

and

The Most Merciful


Tidak tahu bahan bacaan yang bagus?*Ttibe

Setelah beberapa tahun membaca buku cerita, tak kisahlah keluaran PTS, Alaf 21 dan lain-lain lagi. Ana dapati hanya beberapa penulis yang boleh think out of the
box. Yang lain, patternnya macam biasa-biasa sahaja. Ending sudah boleh diagak. Jalan cerita macam tergopoh-gapah. Haha. Penulis-penulis sekelian jangan terasa.

Antara yang best bagi ana;

1. Tere-Liye
Indonesia punya penulis. Sangat best endingnya.
Contoh:

-> Hero cerita tu tengah nazak.
Apa yang kita harapkan ialah hero tu akan sihat kembali dan happily ever after. Kan?
But, beliau ni mampu membuat endingnya lebih harmonis. How?
-> Hero tu mati tapi matinya syahid. Beribu-ribu malaikat mengiringi pemergiannya. Sudah tentu hero tu memberi kesan yang amat mendalam kepada yang hidup. Kan?

"YA ALLAH, matikanlah kami dalam husnul khatimah, dan janganlah ENGKAU matikan kami dalam su'ul khatimah!"


2. Habiburrahman El Shirazy
Indonesia lagi. Haha. Minta maaf penulis-penulis tempatan.


3. Andrea Hirata
Gaya bahasa yang mantap. Tak terlampau kaku and tak terlampau bersahaja.

4. Ramlee Awang Murshid
Ini pun baru sedar yang ceritanya teramat best setelah membaca bukunya beberapa hari lepas. Mungkin reka muka depannya dan saiz ketebalan menyeba
bkan ana tak berapa selera nak baca. But, bila dah baca, wahh, ini terlebih mantap. Alhamdulillah~


5. Hilal Asyraf
Penulisan yang baik dan amat memberi pengajaran tentang kehidupan.

6. Ain Maisarah
Ending yang damai. Pandai buat penyelesaian. Bukannya pihak yang benar itu menang, tetapi dua2 pihak saling bersefahaman dan menerima antara satu sama lain.

Ini sahaja. Yang lain boleh cuba lagi. Hehe.

Tetapi, tak semestinya penulis ini yang terbaik. Pandangan manusia lain-lain. Mungkin mereka yang tak suka cerita bersahaja, tak suka penulis tersebut.

Bagi ana, ana tak suka buku yang;

1) Terlampau tebal

2) Tergopoh-gapah
Kejap je, masalah dah selesai.

3) Pihak yang benar menang dengan SANGAT mudah
Tak mencabar langsung. Boring2.

4) Expected ending
Not unic at all.

5) Gaya bahasa melampau2 sastera.

6) Terlalu banyak puisi

7) Cerita cinta murahan
Gaduh, kahwin, cerai, gaduh balik, nangis, kahwin, cerai lagi dan gaduh lagi dan lagi dan lagi. BORING. Murahan teramat. Tak memberi sumbangan langsung untuk Islam.

Ini sahaja rasanya yang boleh difikirkan untuk masa ini. Apa-apa pun, pilihlah bahan bacaan yang bermanfaat. Yang islamik. Yang boleh diambil banyak pengajaran. Yang boleh diinsafi.

Bacalah (wahai Muhammad) dengan nama Tuhanmu yang menciptakan (sekalian makhluk). (Al-Alaq, 96:1)

^Wassalam^ ^_^