Monday, 1 October 2012

Bears at Yokohama.

Assalamualaikum W.B.T.

Pepatah Jepun ada mengatakan, "Bun Wa Bu Ni Masaru." Maksudnya, translatelah sendiri. Jika kamu eager terhadap ilmu. Lalala.


Kos transport dari lapangan terbang Haneda ke Hatchobori, saya kira jaraknya bersamaan dengan Gombak ke Universiti Malaya, ialah RM 250-RM 400, tidak mencecah RM 500, jika menaiki Teksi Toyota Alphard. Jika menggunakan tren, tentulah lebih murah. Namun, tren di Jepun tidak beroperasi pada jam 12. Kena highlight, ini maklumat penting! Jika mahu menaiki tren, belilah tiket yang akan sampai selewat-lewatnya pukul 8 malam. Ada ke? Haha. Sekatan di imigresen mungkin akan berlaku jika maklumat tidak lengkap. Macam kami. :D 

Imigresen di Jepun?
1. Isi borang ketibaan.
2. Serahkan pasport.
3. Borang ketibaan akan distaplerkan (diketipkan? dikepilkan untuk klip kertas kan?).
4. Sekeping stiker akan dilekatkan. Landing permission.
5. Imbas cap jari.
6. Pandang kamera dan ambil gambar.

Di bawah bangunan Park Cube ini, ada sebuah stesen tren! Hibiya Line warna kelabu, H11, Hatchobori.


Hidangan tempura set. Ayam halal di Jepun sudah senang diperolehi, Alhamdulillah :D. Actually, di mana-mana negara sekalipun, bukannya semua makanan kita tidak boleh makan. Asalkan kita tahu berbicara bahasa negara tersebut, tanya sahajalah, apa bahan masakan ini. Orang Jepun sangat jujur dan terperinci tentang masakannya. Beruntunglah sesiapa yang boleh berbicara Jepun :D Dapat makan macam-macam. Kami hanya dapat membeli kraker beras, sushi simple dan air gara-gara buta huruf. Hihi. Di United Kingdom, makanan tanpa benda haram sudah ditag Vegetarian. Dapatlah membeli coklat, biskut, gula-gula dan jellybeans berkilo-kilo. :D


Restoran halal di Yokohama. Kebanyakan negara yang saya pergi, jika restoran halal, maka restoran India. Bukan restoran Jepun. Sobs. Japanese Muslim, can you open a halal restaurant, I really want to eat Japanese cuisine in Japan? Buffet, 1200 yen seorang, dalam RM 60. Alhamdulillah, roti nan di restoran ini sangat sedap. Terima kasih Baba for the treats, rasa bertenaga sepanjang hari :DRestoran ini jauh lebih sedap daripada Restoran Sultani, Flamingo Hotel. Buffet memang sesuai untuk orang yang makan banyak seperti saya. Keh3. Namun, sejak plan diet dilancarkan mengikut plan yang dibentangkan oleh orang Korea, makanan seharian saya sudah berkurang secara mendadak, dan, Alhamdulillah, saya tidak lapar. Berat pun turun. Bsru self-esteem tinggi sikit. :P Tetapi, kalau ajak ke buffet sebulan sekali memang saya tak akan tolak! Kedai halal ini juga menjual makanan tidak halal. Tuut.

Hari pertama, kami hanya berehat di rumah sambil mengkaji peta. :)

Mengembaralah di atas bumi Allah S.W.T. dan carilah hikmah. Untuk saya yang makin meminati sejarah dari hari ke hari (unbelievable!), dulu bukan main benci, banning sejarah sesuka hati, dapat A dengan bantuan soalan bocor free (oopss), sekarang rasa macam nak mengkaji, doakan research ini berjaya dan diberkati.

Nantikan travelog dan tips jimat yang dapat saya simpulkan berdasarkan observation. Tips jimat ini sedikit tidak lengkap, kerana saya melancong bersama keluarga. Haha.

Hadiah bear besar. Terima kasih semua. :)

Wallahu A'lam.

2 comments:

 1. Assalamulaikum ...

  Selamat Melancong di Japan!
  Saya check trafik blog saya, banyak dari link awak. Thanks a lot!

  ReplyDelete
 2. Waalaikumussalam.

  Terima kasih cikgu. Suka baca blog cikgu! Dekat Bangkok, selalulah update :)

  ReplyDelete