Thursday, 14 June 2012

My crucial time. Faith in doa.

Assalamualaikum W.B.T.

Berkarat di samping malu untuk membuka blog sendiri dek kerana lama sangat tak update. Mental breakdown.

Astaghfirullah Al Azeem.

Kita selalu dengar orang kata, doalah, doalah, InsyaAllah Allah S.W.T. makbulkan. Yup, ana amat yakin dengan perkara tersebut. :D Yang penting, jangan berhenti berdoa dan tolong jangan malas berdoa. Amboi, sombong nampak. Kita yang amat kecil, kalau dilihat dari MEASAT I, memang tak nampaklah, nak angkat tangan berdoa pun sombong. Cis.

Salah satu elemen penting and disiplin dalam berdoa, kita kena yakin yang Allah S.W.T. makbulkan. Yakin 100%! Kalau tak dimakbulkan lagi, yakin je! Sebab Allah S.W.T. yang menjadikan sesuatu perkara tu berlaku dan DIA juga boleh jadikan sebaliknya mengikut kehendakNYA. Tak susah langsung untuk menjadikan sesuatu perkara berlaku tunggu kita doa je.

Kalau sesuatu perkara yang kurang baik berlaku, jangan kata takdir macam itu sahaja. Kita perlu usaha untuk menjadikan ia lebih baik.

The point is YAKIN. Have faith in Allah S.W.T. Happy berusaha, kawan-kawan!

1) Ana pernah berada dalam lif yang berhenti di tingkat yang pintunya tak terbuka. Berdebar. Subhanallah. Korang tahulah lif dekat Mesir, kebanyakannya either pintu besi or batu-bata. Kalau pintu besi, boleh ketuk. Kalau batu-bata, nak ketuk macam mana?

Lif Malaysia selalu ada je line telefon, biasa je borak-borak dalam lif. Lif Mesir line memang kosong habis. Kalau tersekat, memang kira berapa lama bekalan oxygen akan habis. Hehe. Doalah!

2) Pernah juga pergi ke Paris naik flight sorang-sorang tanpa panduan (tiada hostel yang dituju sebab tak book. Kad kredit tiada). Yang tahu, hostel Qarafi ialah Friends hostel. Hendak call pakai smartvoip memang tak boleh sebab kredit Amirul dah kong. Qarafi tidak membuka handphonennya (bernombor Mesir). Okay, I'll just wandering around finding the hostel in the city of Paris. Alhamdulillah, setelah berdoa dengan penuh tulus dan yakin yang Allah S.W.T. akan mendengar, few minutes before naik flight, dapat contact Qarafi. :D Set tempat nak jumpa.

Actually, it wasn't a big deal for me to walk alone, InsyaAllah. Even at another country, I walked alone (separating with my friends) such as Thailand, London, Abu Dhabi, Jordan. Haha. I don't like to make the whole journey by taking pictures. Banyak lagi benda nak buat, nak tengok, nak main daripada menangkap gambar sahaja. Jalan 5 minit ambil gambar. So, I just walked straight and going with my plan. Just set time nak jumpa kat mana lepas tu. Alhamdulillah, Qarafi is my type. :) Haha. Ana tak kata ambil gambar tak boleh. If you like it then do it. We must respect all persons' interests. ^^

Walking alone or tersesat is not a big deal, in one condition, as long as I have MONEY. Kad bank is very crucial! Alhamdulillah, a day before, I asked sejumlah wang from my mother since my father is not in Malaysia. It is fun to walk alone but it is very best to walk with my husband. He's totally my type to drag along. :)

2) Ana pernah juga tersekat dalam bilik kecil a.k.a tandas, bersama 2 buah tingkap, pintu rumah yang berselak dengan kayu besar (no way to open it unless you break the door with jentolak), dan pintu yang tak boleh dibuka (it is not the usual tombol pintu yang boleh dipecahkan macam itu sahaja).

Setelah berdoa dengan penuh yakin yang Allah S.W.T. akan mendengar dan memakbulkan, I started my work untuk pecahkan pintu. So, ia tak menjadi. Ada 2 tingkap, satu menghala ke ruang tamu, satu menghala ke lantai tingkat bawah (my house was at the 3rd floor). Tingkap menghala ke ruang tamu is veryyyyyyy small.

So, I decided to pecahkan pintu juga. Starting from one side. Ana pecahkan or tarik keluar sikit-sikit kayu yang mengelilingi kawasan tombol pintu sampai pintu boleh dibuka :D Alhamdulillah. ^^

Some of my story. It is long, right? Penat pula readers nak baca. :P
Share me your story about doa. I hope I and you won't be malas untuk berdoa ^^ Untuk yang baru hendak mula, for the first step, jangan lupa doa tidur dan bangun tidur, doa makan dan doa menaiki kenderaan.

Wallahu A'lam.

No comments:

Post a Comment