Friday, 2 January 2015

Travelog Iskandariah: Magic Planet.


Assalamualaikum W.B.T.

Alhamdulillah, menyepi bukan bermakna sakit. Tetapi.. tetapi.. 
                          Bukan kartun saya, tetapi diambil dari page Projek Iqra.

Arggh, kau punya banyak alasan! Tiada alasan yang saya nak beri, melainkan sikap saya sendiri iaitu malas. Astaghfirullah, jangan ditiru perangai ini.

Kasihan pelajar perubatan Iskandariah, cuti sekali sahaja seminggu, iaitu hari Jumaat. Jadi, mestilah hari ini dipenuhi dengan aktiviti kekeluargaan kan? Ya, dalam jadual saya, hari Jumaat ialah hari riadhah satu keluarga. Destinasi kami kali ini?

Magic Planet! 

Tak teringat pula mahu ambil gambar pintu depan. Hehe. Lokasi Magic Planet ini tidak jauh pun, Carrefour je. Saya suka konsep Magic Planet yang telah diperbaharui ini. Takdelah serabut sangat macam dulu, dan lebih bersih! Alhamdulillah. Untuk main game dalam Magic Planet ni, dah tak guna sistem token macam dulu tapi guna sistem debit kad. Reload duit pada kad tersebut dan swipe setiap kali mahu bermain game. Minima reload ialah LE 55. Pada machine game tersebut, sudah ditulis harganya. 

Hmm.. Macam mana rupa benda swipe tu?Perhatikan sikittt yang warna-warni itu, di situlah kad kita diswaip (bahasa Melayu?). Berhati-hati, jangan sampai swipe dua kali, kerana duit akan ditolak macam biasa T_T Selepas swipe sekali, terus tekan start. Jangan nak buat-buat pening kepala. Haha.

Game racing ini berharga LE 7 sekali main.Jangan risau, Qays Umar tidak memandu berseorangan.Papa pun ada! Sesiapa yang kenal Qays Umar, mesti tahu betapa fanatiknya dia terhadap stereng kereta. Jenuh Bonda pusing Kuala Lumpur mencari stereng untuk anakanda, masih belum berjumpa. Sementara itu, kita guna stereng original. Setiap kali Atok dan Jiddah keluar kereta, terus dia hijack. Jangan risau, pemanduan dikawal dengan teliti. :) Teringat hobi anakanda ini, terus saya usulkan kepada Papa Qays untuk assist Qays Umar memandu dengan lebih real. Kereta sport saya pilih.Namun, Qays Umar nampak agak kurang berminat. Mungkin pemanduan ini sedikit ngeri. Nah, ambil yang ini!

Alhamdulillah, walaupun duit kami keluar sedikit sebanyak, namun melihat wajah ceria anakanda, berbaloi-baloi. ^^ Hmm.. Rasa bersalah sangat kepada Qays Umar sebab kena teman kami stadi, tak banyak masa untuk dia bermain-main di luar macam kanak-kanak lain. Berita gembira! Tahun ini tahun akhir. :)

Tiada yang rugi berbelanja untuk keluarga, moga Allah SWT ganti dengan yang lebih baik. 

Wallahu A'lam

Nusaibah Sallehuddin

8 Rabiul Awwal 1436 H
Istana Darul Hana, Iskandariah.                           

No comments:

Post a Comment