Friday, 30 November 2012

Ubat baru untuk Chronic Myelogenous Leukemia.

Assalamualaikum W.B.T.

Penyakit kanser boleh dihalang. Menariknya pendahuluan saya. Haha. Namun, ramai yang meninggal kerana kanser. Kenapa? Antara sebab utama;

Ramai pesakit pergi berjumpa doktor hanya apabila kanser mereka sudah sampai tahap ke 3, atau 4. Banyak penyakit yang boleh diubati jika pesakit jumpa doktor seawal mungkin.


Kanser tidak seperti jangkitan. Sumber atau punca penyakit dapat kita tahu dengan mudah. Untuk mengelakkan jangkitan, senang sahaja :) Makan benda bersih, basuh tangan sebelum makan, jaga kebersihan sekeliling, makan daging, ayam atau ikan yang sudah masak sepenuhnya!

Pernah makan di kedai mamak, ayam tak masak sepenuhnya. Still blooooooody T_T Terus tukar ayam lain. Pendek kata, virus dan bakteria suka tempat kotor. Penyakit seperti kanser, sebabnya yang specific masih misteri. Orang yang tiada family history (sejarah keluarga ?) kepada kanser juga boleh menghidap kanser dalam usia yang muda. :O


Antara faktor penyumbang utama ialah;
1) Makanan yang tidak berkhasiat
All those jajans, cikedis, mee segeras. Banyak je makanan yang healthy dan sedap! Boleh masak sendiri.

2) Radiasi
Radiasi daripada telefon, laptop, dan sebagainya. Husband saya menutup henfonnya sewaktu tidur, untuk mengelakkan radiasi. Saya? Saya tidak mematikan henfon tetapi letak henfon jauh-jauh. Hehe.

Alhamdulillah, saya diberi peluang untuk menghadiri konferens anjuran syarikat Novartis Oncology bertempat di Mediterranean Azur Hotel.

 
Syarikat ini telah memperkenalkan satu lagi ubat baru (2nd generation) untuk mengubati pesakit chronic myeloid leukemia disebabkan oleh Philadelphia chromosome, yang dinamakan Tasigna (nilotinib).
 
 
Ph+ CML itu ialah Philadelphia positive chronic myeloid (myelogenous) leukemia. Generasi pertama untuk ubat ini ialah imatinib. Kekurangan imatinib ialah dia tidak bercantum sepenuhnya dengan Bcr-Abl, namun Tasigna boleh bercantum (baca: bind) dengan sepenuhnya! Hasil daripada kajian, hanya 3 orang yang mati daripada 281 orang pesakit yang diberikan Tasigna. Alhamdulillah, hebat betul akal dan minda ciptaan Allah S.W.T. 
 
 
Doctors selected to the conference! Kami diberikan brochure dan buku. Perlu diingatkan, Tasigna tidak diberikan kepada pesakit ACUTE myelogenous leukemia. Actually, walaupun bunyi kronik lebih menakutkan, namun acute lebih berbahaya, kerana penyakit acute progress dengan sangat cepat. Sangat cepat, pesakit boleh mati dalam masa seminggu :O
 
 
Di UK, hanya 1 daripada 100,000 (or more) orang menghidap CML. Di Malaysia? Penduduk Jepun lebih mudah untuk terkena, kerana kesan daripada bom Hiroshima dan Nagasaki, yang menyebabkan perubahan kepada gene. Ehem. Pergi konferens kesihatan haruslah makan makanan berkhasiat. Salad udang, ikan dan sotong bersama sayuran hijau dan minyak zaitun (?).
 
 
Saya dan Dr. Aqilah. Waktu ini, saya sudah terlampau nausea (loya) kerana terlampau kenyang. Sebelum itu kami dihidangkan dengan sup cendawan bersama udang. Big prawns, squid rings and fish fillet with herbs and sauted vegetables.

Already nauseated, and waiters sent this...


Hanya makan strawberry cicah sos pink dan surrender!

Alhamdulillah :D Semoga rakan-rakan lain diberikan peluang juga, InsyaAllah.

Wallahu A'lam.

2 comments:

  1. As salam..mohon jika boleh hubungi saudari utk detail ttg ubat lukimia kerna adik saya sakit lukimia..free pls call me 014 9204326 fuad

    ReplyDelete
  2. Mencegah Lebih Baik Daripada Merawat. Bantu Keluarga Anda Dan Selamatkan Mereka Sama Ada Yang Belum Menghidap Kanser Ataupun Yang Telahpun Menghidapi Kanser, Leukemia, Denggi Dan Penyakit 4 Serangkai Dengan Ubat Kanser Yang Terbukti Berkesan Sebelum Terlambat...

    SiLa KLik Sini

    ReplyDelete