Sunday, 12 January 2014

Qays Umar dan Zoo.


Assalamualaikum W.B.T.

Hari ini Maulid Nabi Muhammad S.A.W.! Sedang membaca berita terbaru di FB hari ini (ubat supaya tidak mengantuk selepas Subuh. Huehue. ^^), terlintas pada status terbaru Dr Mohd Asri Zainal Abidin. 


"Wajib bagi seorang Muslim bergembira dengan maulid ataupun kelahiran Nabi Muhammad S.A.W." (Sentiasa berselawat apabila menyebut atau mendengar namanya disebut).

Teringat kisah Abu Lahab yang amat bergembira dengan kelahiran Rasulullah S.A.W., sehingga Abu Lahab dimuliakan untuk sebab yang itu. Sungguh tinggi dan mulia amalan ini.


* * *

Alhamdulillah, Bonda ada hari Jumaat sahaja untuk aktiviti outdoor kekeluargaan. :) Jadi.. Tolong fikir 659 kali untuk mengambil bidang perubatan. Huhu. Sangat mengharu birukan bagi saya yang tak berapa nak minat ni. Haha. Jadi, pada hari Jumaat mulia yang lepas, kami pergi..

ZOO!

Memang cinta saya terhadap aktiviti melihat ciptaan Allah S.W.T. sangat tinggi. Rasa sangat menarik sekali melihat binatang yang pelbagai rupa dan warna. Selepas menyiapkan sarapan ala piknik, kami bertolak menaiki sebuah teksi kuning ke Zoo Semouha. Dari Camp Shizar, harganya LE 7.

Dengan sangat konfidennya, saya berkata pada Qarafi,"bayaran masuk Le 2 sahaja. Murah kan!" Huh, zikir berulang kali. Rupa-rupanya LE 20! Siapa yang sebarkan berita palsu ini.. Hmph. Tapi takpe, kesedihan hilang tatkala melihat seekor unta yang sangaaaaaaaaaaaat besar. Dalam gambar nampak kecil, tetapi sebenarnya unta ini besar sangat. :) Dia makan lobak merah.

Kemudian, burung unta! Antara haiwan darat yang berlari laju. Sedang berjalan-jalan, tiba-tiba terdengar bunyi mengaum. Terjumpa Sarabi! Mufasa sangat kurus. Kasihan :( Salah satu kemunduran Mesir disebabkan oleh atitude meraka sendiri. Benda sebasic kencing tepi jalan masih tidak mampu atasi =.= Saya pernah suarakan hal ini kepada doktor saya. 


Encik Hippo sedang bermalas-malasan, dan Qays Umar sudah lelap! Bonda dan Papa terasa dating kejap sambil menyuapkan roti telur. :3Muka bear dan Papa hampir sama! Huehue. Hampir setiap binatang, kita diberi peluang untuk memberi makan kepada mereka. Namun, of course berbayar. Saya tak pasti dalam berapa junaih. Kat Mesir ni, nak plastik extra pun kena bayar. Heh."Qays, ini flamingo."


Dan inilah aktiviti anakanda Qays Umar rupanya. Papa dan Bonda yang terlebih exited. Hehe. Biasalah. Sebelum azan solat Jumaat berkumandang, kami bergegas pulang. Sedikit sedih sebab tak sempat tengok semua binatang. :( *Tidak semua binatang yang ada di Zoo Semouha disebut di sini. Banyak lagi binatang lain yang menarik. Antaranya, musuh Mufasa atau kawan Scar, Ed dan rakan-rakan. Serta, Encik Rafiki, kawan baik Mufasa.

Sentiasa cipta masa bersama keluarga walau sesibuk mana pun. Alhamdulillah atas peluang ini. Minggu depan, aktiviti lain pula. InsyaAllah :)

Wallahu A'lam.

Nusaibah Sallehuddin.
12 Rabi'ul Awwal 1435 H.

Istana Darul Hana, Iskandariah.

4 comments:

 1. wah bestnya dapat pergi zoo. hehe

  anak akak dah makin bambam. pipi makin bulat. comel !

  bestnya akak dapat dating dgn en suami. >_<

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hehe. Akak memang sukakan zoo! Binatang sangat comel, Masya Allah.

   Alhamdulillah. :D

   Delete
 2. Replies
  1. Thank you :)

   Tadi jenguk-jenguk resipi Shaazella Pastry, mouth watering. Kalau ada kesempatan, nak buat :D

   Delete